Ce probleme poti avea daca nu tratezi apneea de somn

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, November 13, 2014 Under: sanatate

Ce probleme poti avea daca nu tratezi apneea de somn

Intreruperea respiratiei in timpul somnului poate afecta memoria spatiala, se arata intr-o cercetare recenta a specialistilor americani.

Memoria spatiala, adica acea parte a memoriei responsabila cu inregistrarea informatiilor privitoare la mediul inconjurator si la orientarea in spatiu, ar putea fi perturbata de dificultatile respiratiei in timpul somnului, anunta Top Sante, care citeaza un studiu aparut in publicatia "Jurnalul de Neurostiinte".

Persoanele cu apnee de somn obtin rezultate mai slabe la testele de memorare spatiala dupa o noapte fara tratament, spre deosebire de noptile in care se foloseste terapia specifica, adica un aparat respirator. Concluzia apartine specialistilor de la Centrul de Tulburari de Somn din cadrul Universitatii din New York.

Apneea de somn este cauzata de ocluzia cailor aeriene superioare. La cei cu aceasta problema, in timpul somnului, musculatura gatului si a limbii se relaxeaza, blocand, intr-o oarecare masura, respiratia. Tratamentul consta in purtarea unei masti (CPAP), care asigura o respiratie normala.

In cadrul studiului, au fost monitorizati 18 voluntari cu apnee de somn. Intr-una dintre nopti ei au folosit dispozitivul CPAP, iar in alta nu l-au utilizat sau s-a redus folosirea lui in faza de somn profund, pentru a se induce fenomenul de apnee.

Inainte de fiecare noapte, voluntarii au jucat un joc video care presupunea iesirea dintr-un labirint. In ziua urmatoare, ei aveau sarcina de a juca din nou acelasi joc si sa iasa din acelasi labirint.

Rezultatele au aratat ca persoanele care au folosit masca CPAP au obtinut rezultate mai bune, timpul de rezolvare fiind redus cu 30%.

sursa: www.ziare.com

In : sanatate 


Tags: probleme  tratezi  apnee  somn