Ce nu stiai ca iti provoaca dureri de spate

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, November 13, 2014 Under: sanatate

Ce nu stiai ca iti provoaca dureri de spate

Persoanele care fumeaza sunt mai expuse riscului de a avea dureri cronice de spate in comparatie cu cele care nu au acest obicei, este concluzia unei cercetari recente.

Fumatorii au un risc de trei ori mai mare de a suferi de dureri cronice de spate, informeaza Medical News Today.

Un studiu coordonat de Bogdan Petre de la Facultatea de Medicina Feinburg din cadrul Universitatii Northwestern, SUA, arata, pentru prima data, ca fumatul interfereaza cu un circuit cerebral asociat cu durerea, ceea ce ii expune mai mult pe fumatori durerii cronice de spate.

Cercetarea aparuta in revista "Human Brain Mapping" arata ca fumatorii isi pot reduce probabilitatea de a suferi de acest tip de durere prin renuntarea la obiceiul lor nesanatos.

In cadrul studiului, specialistii au analizat 160 de persoane care aveau dureri de spate care durau de 4-12 saptamani.

De asemenea, cercetatorii au monitorizat 32 de voluntari cu durere de spate cronica si 35 de persoane fara acest tip de durere.

Voluntarii au completat chestionare legate de obiceiurile lor, mentionand daca fumeaza sau nu, si de starea sanatatii. Apoi, ei au fost examinati prin scanare cerebrala (RMN), pentru a se analiza doua regiuni din creier (nucleus accumbens si cortexul median prefrontal) implicate in comportamentul adictiv si in invatarea motivationala.

Petre si echipa lui au descoperit ca legatura dintre aceste doua regiuni cerebrale joaca un rol crucial in aparitia durerii cronice.

Fumatul pare sa afecteze aceasta conexiune. Astfel, la fumatori, legatura dintre aceste zone cerebrale este mai pronuntata, expunandu-i unui risc de trei ori mai mare de a se alege cu dureri cronice de spate.

sursa: www.ziare.com

In : sanatate 


Tags: provocare  dureri  spate