CARD DE SĂNĂTATE: Cum se activează și de când este valabil

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, October 15, 2014 Under: sanatate


CARDUL DE SĂNĂTATE: Românii au început să primească acasă cardul național de sănătate. Totuși, în lipsa cititoarelor, medicii de familie nu îl pot  activa.

Iată ce trebuie să știm despre acest card și de când devine el obligatoriu, potrivit Yahoo News Romania.

1. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015

CARDUL DE SĂNĂTATE. Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat.

De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.

CARDUL DE SĂNĂTATE. "Din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație", au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

2. Care este rolul cardului de sănătate

CARDUL DE SĂNĂTATE. Cardul de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.

CARDUL DE SĂNĂTATE. De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

3. Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul părinților

Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, sau dacă părinții sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt institutionalizați.

4. Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii

Deși o bună parte dintre asigurați au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații, după cum avertizează medicii de familie.

CARDUL DE SĂNĂTATE. Printre acestea se numără faptul că nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați, care nu au card.

De asemenea, nu este reglementată nici situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb doar o adeverință. Și asta pentru că, din pinct de vedere tehnic, adeverința nu poate ține loc de card.

sursa: dcnews.ro

In : sanatate 


Tags: card  sanatate  activare  valabilitate