Cand devine periculos consumul de lapte

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, October 30, 2014 Under: sanatate

Cand devine periculos consumul de lapte

Laptele devine periculos atunci cand este consumat zilnic in cantitati mari, potrivit unei cercetari recente.

Un consum mai mare de trei pahare cu lapte pe zi este asociat cu un risc mai mare de fracturi, informeaza BBC, citand un studiu al specialistilor suedezi de la Universitatea din Uppsala.

Pana acum, laptele era recomandat drept sursa buna de calciu, insa multe cercetari recente pun la indoiala beneficiile acestui aliment pentru oase.

Specialistii suedezi au examinat obiceiurile alimentare pentru 61.400 de femei intre anii 1987-1990 si 45.300 de barbati in 1997, dupa care le-au monitorizat sanatatea in anii urmatori.

Participantii au completat chestionare in care aratau cat de frecvent consuma alimente comune precum lapte, iaurt si branza.

Cercetatorii au urmarit cate persoane au suferit fracturi si cate decese s-au inregistrat in anii urmatori.

Femeile care au consumat mai mult de trei pahare cu lapte pe zi, echivalentul a 680 ml, au avut un risc mai mare de a face fracturi in comparatie cu cele care au consumat mai putin din aceasta bautura.

De asemenea, in grupul marelor consumatoare de lapte, probabilitatea de fractura de sold a fost cu 50% mai mare, dar si riscul de moarte prematura era mai crescut.

Si in cazul barbatilor, rezultatele au aratat un trend similar, dar nu la fel de pronuntat.

In schimb, persoanele care au consumat iaurt si branza erau mai protejate de fracturi.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: periculos  consum lapte