Beneficiile oferite de gutui

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 13, 2014 Under: sanatate


Grecii ofereau gutuile drept ofrandă Afroditei, în semn de prețuire, în timp ce romanii le foloseau ca să scape de farmece. Între timp, au fost descoperite nenumărate beneficii pe care aceste fructe aromate, dulci-acrișoare le au asupra sănătății.

Gutuile au acțiune antiseptică, antiinflamatoare și diuretică, iar antioxidanții din aceste fructe ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care au un rol nociv, favorizând apariția unor afecțiuni, îmbătrânirea pielii și a vaselor de sânge.

Stimulează imunitatea

Cum gutuile au un conținut ridicat de vitamina C (asigură 23% din necesarul zilnic al organismului) cât și de minerale, precum fosfor, potasiu, fier și magneziu, se numără printre fructele care au mare grijă de sistemul tău imunitar. Astfel, previn apariția răcelilor și a gripei. Este indicat să mănânci câte o gutuie proaspătă, în fiecare zi, timp de 2-3 săptămâni. Gutuile proaspete sunt recomndate și pacienților cu cancer, căci conțin vitamina B17, care ajută la distrugerea celulelor canceroase, potrivit mai multor studii recente.

Compotul ajută digestia

Fibrele conținute de gutui sunt un remediu ideal pentru persoanele care au probleme cu digestia. Nu trebuie decât să bei o cană de compot dimineața, pe stomacul gol. Și cei care suferă de sindromul colonului iritabil își pot ameliora simptomele cu ajutorul gutuilor. Acest fapt se datorează taninului, care are efect de reducere a secrețiilor mucoasei intestinale. Dai pe răzătoare o gutuie de mărime potrivită, apoi amesteci cu 2 linguri de miere. Iei câte 2-3 linguri, de 2 ori pe zi.

Protejează inima

Pectinele, fibre solubile, care se regăsesc în gutui, reduc nivelul de colesterol rău din sânge, ceea ce înseamnă că oferă protecție împotriva afecțiunilor inimii. Pot fi consumate proaspete sau coapte. Și persoanele care suferă de hipertensiune arterială pot ține o cură cu suc de gutui, câte 2 pahare pe zi. Acesta reduce tensiunea, datorită conținutului ridicat de potasiu.

Indicate în curele de slăbire

În 100 de grame de gutui se găsesc numai 57 de calorii, ceea ce înseamnă că aceste fructe nu trebuie să lipsească din meniul femeilor aflate la dietă. Așadar dacă ții dietă, îți poți începe diminețile cu o cană de suc de gutui. Sucul proaspăt de gutui ajută și la vindecarea pancreatitei acute. Cei afectați trebuie să bea o jumătate de cană de suc, zilnic, timp de 1 lună de zile.

In : sanatate 


Tags: beneficii  gutui