Beneficii pentru sanatate prin mersul pe bicicleta

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 2, 2014 Under: sanatate

Este de la sine inteles ca mersul pe bicicleta ajuta la sanatatea fizica insa, cum ajuta acesta la sanatatea psihica?


Exista o arie a psihologiei care studiaza legatura dintre simptomele fizice ale bolilor si cauzele psihice, aspect care este, adeseori, neglijat de catre cei care incearca sa isi mentina organismul intr-o forma buna. De aceea, poate ca cel mai potrivit, atunci cand studiem beneficiile mersului pe bicicleta, ar fi sa aruncam o privire asupra efectelor lui asupra inconstientului nostru.

Faptul ca bicicleta ne permite sa ajungem in locuri in care masinile nu au acces, ne fereste de aglmeratia specifica acestora, ceea ce conduce la relaxare psihica, atat de benefica, in special daca mediul nostru familial sau de lucru este unul stresant. Stresul poate conduce la multe boli ale organelor – precum ficatul, inima sau stomacul – iar o bine-meritata pauza, departe de acesta, este recomandata cel putin o data pe saptamana si chiar necesara, pentru reincarcarea bateriilor si evitarea unor crize de anxietate.

Mersul pe bicicleta pare, la o prima vedere, un sport solitar, care te fereste de contactele cu ceilalti, pe cat mai mult cu putinta, si este stiut faptul ca insingurarea este primul simptom al unor tulburari psihice. In fapt, mersul pe bicicleta este cea mai buna solutie de tratare a acestora, deoarece, desi ne limiteaza, intr-un fel, contactul social, el ne arunca, totusi, in mijlocul oamenilor, putand admira, nestingheriti, actiunile lor de la adapostul ghidonului. Astfel, biciclistul are parte, inca, de experienta vietii, fara a trece printr-un contact obligat, pe care nu si-l doreste, cu ceilalti. Intr-un cuvant, mersul pe bicicleta este cea mai potrivita metoda de a lupta pentru sanatatea psihicului, contra dusmanilor care se instaleaza fara sa ne dam seama, precum depresia sau anxietatea. In acest fel, luptam si pentru sanatatea noastra fizica, afectata, in primul rand, de problemele inconstientului.

De altfel, acest lucru are si o explicatie biologica. In timp ce mergem pe bicicleta, creierul nostru elibereaza o cantitate importanta de hormoni si substante responsabile de starea de fericire, precum serotonina sau adrenalina. Un dezechilibru al acestor substante este, in fapt, si cauza pentru majoritatea tulburarilor de ordin psihologic si, drept urmare, a celor fiziologice. Prin lipsa acestora, apare o stare de stres, ce, netratata, conduce la depresie sau anxietate. Prin mersul pe bicicleta, aceste substante sunt eliminate intr-o cantitate mai mare, ceea ce conduce la o reglare a valorilor lor si, implicit, la o stare generala „de bine”.

Asadar, atunci cand stresul cotidian va da batai de cap, iar organismul incepe sa resimta acest lucru, recomandarea este sa mergeti pe bicicleta, fie si doar o jumatate de ora pe zi. Acest lucru nu necesita timp, putand face acest lucru in timp ce mergeti la serviciu. Comoditatea pare a fi, adeseori, un impediment insa, de multe ori, chiar si dupa prima plimbare pe bicicleta, veti simti beneficiile, atat fizice cat si psihice, astfel incat veti dori sa iesiti si a doua zi si in zilele care urmeaza. Un organism sanatos inseamna, in primul rand, miscare si, in mod sigur, nici un alt tip de activitate nu poate fi mai placuta decat mersul pe bicicleta.

Exista si riscuri atunci cand folosim bicicleta ca mijloc alternativ de locomotie, dintre acestea cel mai important fiind riscul de accident rutier, mai ales daca folosim bicicleta prin marile aglomerari urbane. Un prim pas pentru reducerea riscurilor ranirii este cumpararea echipamentului de protectie, cea mai importanta componenta a acestuia fiind casca de protectie. Exista numeroase magazine de biciclete online astfel ca putem alege dintr-o gama variata si pentru toate buzunarele. Asadar, nu exista nicio scuza cand vine vorba de protectia ta pe bicicleta: poarta intotdeauna o casca!

sursa: demoiselle.ro

In : sanatate 


Tags: beneficii  mers  bicicleta