Barbatii mai mici de 1,68 m, risc dublu sa dezvolte o boala grava

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, November 13, 2014 Under: sanatate

Barbatii mai mici de 1,68 m, risc dublu sa dezvolte o boala grava

Barbatii care masoara mai putin de 1,68 metri sunt de doua ori mai predispusi sa moara de dementa fata de cei mai inalti, potrivit unui studiu britanic.

Oamenii de stiinta din cadrul Centrului de cercetare a bolii Alzheimer de la Universitatea din Edinburgh (Scotia) au realizat unul dintre cele mai mari studii cu privire la legatura ce exista intre inaltime si riscul de dementa, informeaza Medisite.

Potrivit rezultatelor obtinute, un barbat ce masoara mai putin de 1,68 metri are de doua ori mai mult sansa de a deceda din cauza dementei decat unul mai inalt.

Cercetatorii mentionati au analizat datele a 18 studii diferite intreprinse pe aproximativ 182.000 de persoane, intre anii 1994 si 2008. Concluzia la care s-a ajuns a fost ca dintre cele 17.553 de persoane decedate in cursul unei perioade de 10 ani, 1.093 au fost afectate de dementa.

Printre acestea, barbatii mai mici de statura erau de doua ori mai multi decat cei inalti. La femei, riscul de incidenta al bolii a fost estimat intr-un procentaj de 35%.

Pentru a evita orice confuzie, principalul autor al studiului, dr. David Baty a tinut sa precizeze: "Nu faptul de a fi mai mic de statura poate cauza dementa, ci motivul acestei dimensiuni".

Intr-adevar, inaltimea mica poate releva o alimentatie proasta sau un alt factor ce afecteaza cresterea.

Sursa: www.ziare.com

In : sanatate 


Tags: barbati  mici  risc  dublu  dezvoltare  boala  grava