Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, October 29, 2014 Under: sanatate

Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis

Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis, incidența estimată la nivelul populației României fiind de 2%, arată statisticile Societății Române de Dermatologie (SRD).

"Psoriazisul este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări și co-morbidități, din păcate nu se oprește doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri și alte organe. Psoriazisul nu este contagios. 90% dintre pacienți au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului și pe genunchi. Boala afectează în proporții egale femei și bărbați, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani", a declarat marți, într-o conferință de presă, secretarul general al SRD, medicul dermatolog Alin Nicolescu.

El a spus că deși boala nu este contagioasă, multe persoane evită să atingă un bolnav cu psoriazis, iar sentimentele de stigmatizare și izolare duc la un nivel crescut al depresiei, la consecințe psihosociale negative în cazul pacientului suferind de psoriazis și implicit la o calitate a vieții scăzută.

"Există o stigmă semnificativă asociată cu psoriazisul. Pacienții experimentează rușine, furie, îngrijorare și jenă. 43% dintre pacienții cu vârste între 20 și 29 de ani cred că psoriazisul este o rușine socială. 80% dintre pacienții cu psoriazis relatează un impact profund negativ al bolii asupra activităților zilnice, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută la locul de muncă", a spus medicul dermatolog.

Potrivit statisticilor, 23% din pacienți afirmă că psoriazisul a influențat alegerea unei cariere, 62% dintre pacienți relatează probleme financiare, iar 23% au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul. Totodată, una din cinci dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis declară că boala le afectează relația cu partenerul de viață.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului este marcată anual, începând din 2004, pe 29 octombrie.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, Asociația Alternative Sociale, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Fundația Comunitară București au organizat, marți, evenimentul "Noaptea Înotătorilor" care face parte din campania "Atitudinea este Contagioasă" și care își propune să atragă atenția asupra problemelor sociale pe care le generează această boală, asupra stigmei la care sunt supuși bolnavii cue psoriazis, dar și să strângă bani pentru un program special de reintegrare socio-profesională a bolnavilor cu psoriazis.

sursa: stiripesurse.ro

In : sanatate 


Tags: romani  bolnavi  psorizis