Virusul herpetic de tip 1, cel care produce herpesul la nivelul buzelor, poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer, potrivit unui studiu suedez.

Infectia cu virusul herpetic de tip 1 (HSV-1) aproape dubleaza posibilitatea aparitiei bolii Alzheimer, informeaza Daily Mail, citand un studiu al specialistilor suedezi de la Universitatea Umea.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au efectuat doua studii separate. In cadrul primei cercetari au fost monitorizate 3.432 de persoane timp de aproape 11 ani.

In cel de-al doilea studiu, au fost facute analize in cazul a 360 de persoane, cu aproape noua ani inainte ca ele sa fie diagnosticate cu Alzheimer. Acelasi numar de probe a fost analizat de la persoane care nu au facut aceasta boala.

Analiza celor doua studii a scos la iveala ca persoanele cu herpes labial au un risc aproape dublu de a fi diagnosticate cu boala Alzheimer.

Odata patruns in corp, virusul herpetic de tip 1 ramane in organism toata viata si se reactiveaza, cauzand vezicule cu lichid la nivelul buzelor.

Aproape 90% dintre adulti au acest virus, insa doar la un sfert dintre ei se reactiveaza frecvent infectia.

Cercetatorii sunt de parere ca HSV-1 favorizeaza dezvoltarea bolii Alzheimer pentru ca, in cazul varstnicilor, sistemul imunitar este mai slabit, ceea ce creeaza oportunitatea virusului de a se raspandi la nivelul creierului.

Specialistii spun ca aceasta descoperire ajuta la crearea de noi tratamente.

sursa: ziare.com