8 motive incredibile ca sa incluzi cartofii dulci in dieta

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, November 2, 2014 Under: sanatate

8 motive incredibile ca sa incluzi cartofii dulci in dieta

Pe cat sunt de deliciosi, pe atat de benefici sunt pentru sanatate cartofii dulci. Aceste legume sunt extrem de hranitoare datorita continutului bogat in vitamine esentiale si minerale. Daca te numeri printre persoanele care mai degraba fug de cartofii dulci ar trebui sa citesti motivele pentru care ar trebui sa-i incluzi in dieta ta. Cine stie, poate iti vei schimba pararea si vei incepe sa ii consumi.

1. Sunt bogati in antioxidanti

Cartofii dulci au o multime de antioxidanti in componenta lor, printre ei numarandu-se antocianina si betacarotenul. Antocianina are proprietati antiinflamatorii si impiedica dezvoltarea a numeroase afectiuni.

2. Sunt o sursa importanta de magneziu

Un cartof dulce mediu iti asigura 28% din necesarul zilnic de magneziu, un mineral extrem de important care ajuta corpul sa metabolizeze carbohidratii si iti lasa impresia ca esti plin de energie. De asemenea, magneziul ajuta organismul sa absoarba alti nutrienti esetintiali care mentin oasele sanatoase si puternice. Tocmai de aceea consumul de cartofi dulci previne deficienta de magneziu.

3. Contin beta caroten

Asa cum am mentionat mai sus, cartofii dulci sunt bogati in beta caroten. Un cartof dulce de marime medie contine mai mult de 200% din necesarul tau zilnic de batacaroten. Acest nutrient esential este folosit de corp pentru a fi transformat in vitamina A, care mentine sanatatea ochilor si imbunatateste sistemul imunitar.

4. Sunt o sursa de quercitina

Nici quercetina nu lipseste din continutul acestei legume. Acest nutrient ajuta la reducerea nivelului LDL (colesterolul rau) din organism si reduce inflamatiile. In plus, quercitina combate alergiile.

5. Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange

Chiar daca contin carbohidrati, cartofii dulci pot scadea nivelul glicemiei. Datorita faptului ca sunt bogati in fibre aceste legume incetinesc eliberarea glucozei in sistemul circulator ceea ce are ca efect prevenirea senzatiei de foame.

6. Cartofii dulci sunt buni pentru inima

Sunt o sursa fantastica de potasiu si vitamina B6, ambele sunt esentiale pentru sanatatea inimii. Potasiul previne hipertensiunea arteriala, in vreme ce vitamina B6 ajuta la descompunerea homocisteinei, cea care joaca un rol important in declansarea bolilor de inima.

7. Sursa de vitamina C

Atunci cand ne gandim la vitamina C in minte ne vin citricele. Insa si cartofii dulci sunt la fel de bogati in vitamina C. Un exemplar mediu iti poate asigura aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta vitamina sjuta organismul sa produca colagen, care mentine sanatoase incheieturile si pielea. In plus, te ajuta sa gestionezi mai usor stresul.

8. Cartofii dulci contin vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea sistemului imunitar. Joaca un rol vital in nivelul energiei din corp, ajuta la imbunatatirea starii de spirit si intareste oasele. De asemenea, vitamina D este excelenta pentru sanatatea inimii, pielii si a dintilor. Iar un consum regulat de cartofi dulci te ajuta sa eviti deficienta de vitamina D.

sursa: sfatulparintilor.ro

In : sanatate 


Tags: motive  incredibile  cartofi  dulci  dieta