5 leacuri calde pentru sezonul rece

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 27, 2014 Under: sanatate

5 leacuri calde pentru sezonul rece

Nu-i asa ca simti nevoia sa bei ceva cald atunci cand e frig si, mai ales, cand esti bolnav? Principalele beneficii pe care le obtii de la aceste remedii sunt accentuate de doi factori.

Primul este faptul ca fiind lichide, ele ajung mai repede in sange. Al doilea factor este faptul ca sunt calde. Caldura degajata in stomac face ca aceste bauturi sa fie digerate mai usor, iar proprietatile lor nutritive sa ajunga mai usor in locurile bolnave. Dar iata care sunt aceste remedii care te vindeca atunci cand frigul iti da tarcoale.

1. Vinul rosu cu scortisoara vindeca

…racelile. Vinul rosu contine o substanta renumita deja pentru proprietatile ei: resveratrolul. Acesta este un antioxidant care protejeaza celulele sanatoase ale corpului de virusuri si bacterii. Scortisoara contine un antioxidant care, impreuna cu cel din vinul rosu, are efect descongestionant si antiinflamator la nivelul aparatului respirator.

…si durerile in gat. Daca te doare in gat, un pahar de vin rosu in care ai presarat scortisoara si ai adaugat o lingurita de miere, iti va calma durerea. In cazul unei dureri acute, ia o lingurita de miere amestecata cu scortisoara si nu bea nimic 30 de minute. Scortisoara are efect antiseptic si de anestezic local.

2. Ciocolata calda opreste

…tusea seaca. Ce poate fi mai sacaitor ca o tuse seaca? Un remediu absolut delicios pentru aceasta afectiune este ciocolata neagra calda. Nu cea cumparata la plicuri, ci cea preparata acasa din cateva patratele de ciocolata neagra si din putin lapte. Ciocolata contine teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao.

Recent, cercetatorii londonezi au descoperit ca aceasta substanta este un excelent antitusiv. Ei au aflat si ca este cu 33% mai puternica decat codeina, medicamentul cu care se trateaza de obicei tusea seaca. Asa ca ori de cate ori tusea iti da de furca, ai un motiv in plus sa te rasfeti cu o ciocolata calda.

3. Inhalatiile cu ulei de eucalipt

…iti desfunda nasul. Eucaliptul are efect analgezic si antimicrobian. Pune 5-6 picaturi de ulei de eucalipt in 500 ml de apa clocotita, acopera capul cu un prosop si stai 15 minute deasupra vasului, inhaland aburul care se degaja.

In afara ca-ti desfunda nasul, inhalatia cu eucalipt iti va calma durerea de cap, accesele de tuse si durerile de gat. Uleiul de eucalipt te poate ajuta si daca ai febra: aplica pe piept comprese cu ulei de eucalipt diluat in apa calduta.

4 Cataplasma cu argilă şi cu salcie calmează...

...durerile menstruale. Amesteci 100 g de argilă verde cu apă caldă cât să-ţi iasă o pastă. În ea adaugi 10 picături de ulei de salvie.

Pui totul într-un prosop şi aplici cataplasma în zona ovarelor, direct pe piele. Argila verde şi salvia au efect antiinflamator şi calmant asupra durerilor menstruale. În plus, căldura degajată calmează contracţiile uterului.

5 Cataplasma cu făină de in reduce...

...simptomele bronşitei. Într-o tigaie pui 200 ml de apă şi 5 linguri de făină de in. Laşi să fiarbă amestecând mereu până obţii o pastă. O laşi să se răcească puţin, apoi o pui într-o pânză curată şi o aplici pe piept. Făina de in are proprietăţi antiseptice şi calmante, reducând accesele de tuse şi eliberând căile respiratorii.

Mai poţi aplica şi o cataplasmă cu sare grunjoasă caldă, atunci când ai bronşită. Pe lângă faptul că îţi calmează tusea, aburii degajaţi de sare îţi desfundă nasul. Atenţie! Atunci când aplici o cataplasmă pe pieptul copilului, verifică pe antebraţ cât este fierbinte aşa cum făceai cu biberonul, şi nu o aplica direct pe piele, ci peste hăinuţe.

sursa: bewoman.ro

In : sanatate 


Tags: leacuri  calde  sezon  rece