4 alimente care te baloneaza si iti creeaza disconfort abdominal

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, November 2, 2014 Under: sanatate

4 alimente care te baloneaza si iti creeaza disconfort abdominal

Cu siguranta ti s-a intamplat sa simti ca abdomenul ti se umfla de la secunda la secunda si sa ai o stare de disconfort accentuat. Cauzele sunt multe: ai baut suc cu paiul, ti-ai mancat pranzul prea repede, ai mancat prea multe fructe si legume crude care fermenteaza in stomac. Chiar si sarea te baloneaza, pentru ca retii dupa aceea mai multa apa. Daca esti fumator, aerul pe care il inhalezi odata cu fumul de tigara iti poate umfla burta.

In cazul in care balonarea a devenit ceva obisnuit, este cazul sa-ti faci un jurnal al alimentelor pe care le consumi. Iata o lista a alimentelor care te baloneaza si iti creeaza disconfort abdominal:

1. Legume crucifere

Broccoli, varza de Bruxelles, varza contin sulf si un carbohidrat numit rafinoza. Ambele substante sunt greu de asimilat in organism. Desi este indicat sa consumi fructe si legume crude, unele trebuie gatite pentru a nu te balona.

2. Lactatele si glutenul

Produsele lactate creeaza balonare la persoanele care au intoleranta la lactoza, in timp ce glutenul le da batai de cap persoanelor care nu-l tolereaza. Lipsa unor enzime care dezintegreaza aceste substante duce la aparitia balonarii.

3. Mancarea grasa

Indiferent de tipul acestora, organismului ii ia mai mult timp sa digere grasimile decat proteinele sau carbohidratii. De aceea, o masa bogata in grasimi duce la balonare, grasimile fiind ultimele care sunt “procesate” in stomac.

4. Junk food

Combinatia zahar-grasimi este dureroasa pentru abdomen. In timp ce grasimile sunt ultimele care intra in procesul de digestie, zahar este primul. Bacteriile din stomac “mananca” intai zaharul producand gaze. In plus, zaharul este eliminat primul, ceea ce inseamna ca ajunge repede in instenstine unde se produc crampele.

sursa: sfatulparintilor.ro

In : sanatate 


Tags: alimente  balonare  disconfort  abdominal