Beneficiile vitaminei D pentru sănătate

 
vitamina D
 

Vitamina D, cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, este esențială pentru absorbția calciului și a fosforului, fiind un aliat al oaselor puternice. Totuși, cercetările recente au evidențiat și alte roluri cruciale ale acestei vitamine în organism. Este important să îți asiguri o cantitate optimă de vitamina D, fie din alimentație, fie prin expunerea la soare. De asemenea, poți lua în considerare suplimentele alimentare în cazul în care necesitatea organismului nu poate fi acoperită prin alimentație sau expunere solară. Vitamina D este atât un nutrient esențial obținut din alimente, cât și un hormon produs în mod natural de către organism.

Vitamina D susține sănătatea oaselor, dar are și alte beneficii

Vitamina D nu doar întărește sănătatea oaselor, ci aduce și alte beneficii esențiale. Producția acestei vitamine este strâns legată de expunerea la soare, iar nivelul său poate scădea semnificativ în lunile de iarnă. Se estimează că un miliard de oameni suferă de deficit de vitamina D, cu cauze principale în timpul redus petrecut în aer liber și poluare, conform experților. Deși recunoscută ca "vitamina soarelui" pentru impactul asupra sănătății oaselor, vitamina D afectează și alte organe și țesuturi, având receptori în tot corpul, potrivit Harvard School of Public Health. Află mai multe despre beneficiile vitaminei D pentru sănătate.

Menținerea oaselor puternice

Rolul vital al vitaminei D în susținerea sănătății osoase a fost descoperit acum mai bine de un secol, când medicii au observat că expunerea la lumina solară și consumul de ulei de pește pot preveni și trata rahitismul, o boală care afecta frecvent copiii și care se manifesta prin oase moi și deformate.

Vitamina D facilitează absorbția calciului și a fosforului din intestine, două minerale esențiale pentru structura osoasă și menținerea densității și rezistenței oaselor și dinților.

Deficitul sever de vitamina D poate duce la rahitism la copii și la osteoporoză la adulți, o afecțiune în care oasele devin fragile și predispuse la fracturi. În țările industrializate, medicii observă reapariția rahitismului, deși era considerat în mare parte eradicat. Asigurarea unui aport optim din această vitamină este esențială pentru prevenirea acestor afecțiuni.

Vitamina D susține sistemul imunitar

Cercetările recente au relevat că vitamina D poate avea efecte imunomodulatoare și poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. De exemplu, un studiu publicat în 2022 sugerează că deficitul de vitamina D crește riscul unor infecții virale precum răcelile comune, gripa și COVID-19.

Alte studii de laborator au arătat că aceasta susține mecanismele de apărare împotriva unor microbi precum bacteria care cauzează tuberculoza. Conform unui articol pentru publicația The Conversation, autorul unuia dintre aceste studii, profesorul de endocrinologie moleculară Martin Hewison de la Universitatea din Birmingham, remarcă că acest lucru sugerează că vitamina D ar putea preveni unele tipuri de infecții.

Prevenirea bolilor autoimune

Vitamina D pare să aibă un rol în reglarea proceselor inflamatorii din organism, oferind protecție împotriva bolilor autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și artrita reumatoidă. Se crede că acest hormon poate reduce producția de citokine inflamatorii și poate spori activitatea celulelor imune care suprimă răspunsurile autoimune.

Un studiu din 2022 care a examinat peste 25.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani a constatat că administrarea zilnică a unui supliment de vitamina D într-o doză de 2.000 UI (unități internaționale, echivalentul a 50 de micrograme) a fost asociată cu un risc cu 18% mai mic de a dezvolta boli autoimune – în special artrita reumatoidă.

Rolul exact al vitaminei D în prevenirea sau tratarea bolilor autoimune nu este complet elucidat, fiind subiectul unor cercetări continue.

Susținerea sănătății cardiovascular

Studiile au relevat că vitamina D poate juca un rol benefic în menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Unul dintre mecanismele acestui efect este legat de renină, o substanță chimică care reglează tensiunea arterială. Vitamina D influențează nivelul de renină, iar un aport optim poate contribui la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale.

De asemenea, vitamina D poate ajuta la reducerea inflamației din organism. Inflamația cronică este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza și boala coronariană. Studiile de laborator au arătat că vitamina D poate îmbunătăți funcția endotelială, stratul interior al vaselor de sânge, care joacă un rol crucial în reglarea fluxului de sânge.

Un studiu extins realizat în Australia, care a inclus peste 21.000 de persoane cu vârsta între 60 și 84 de ani, a constatat că participanții care au luat un supliment de vitamina D în doză de 2.000 UI pe zi timp de 5 ani au avut un risc mai mic de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, în comparație cu cei care nu au luat suplimente.

Vitamina D ajută în depresie

Receptorii pentru vitamina D se găsesc și în creier, inclusiv în zonele implicate în reglarea stării de spirit. Se crede că vitamina D poate influența nivelurile unor neurotransmițători și altor substanțe chimice implicate în reglarea stării de spirit.

Studiile arată că nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de depresie. O metaanaliză din 2020, care a inclus peste 7.500 de persoane, a constatat că cei care au primit suplimente cu vitamina D și au avut emoții negative au observat o îmbunătățire a stării emoționale. Suplimentarea poate ajuta persoanele cu depresie care au și deficit de vitamina D.

Legătura exactă dintre vitamina D și depresie nu este încă pe deplin înțeleasă, iar cercetările suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate și pentru a confirma aceste efecte benefice.

Influențează greutatea corporală

Vitamina D influențează metabolismul și funcționarea glandei tiroide, care are un rol important în reglarea metabolismului. Studiile arată că nivelul scăzut de vitamina D a fost asociat cu un metabolism mai lent și cu o creștere a greutății corporale.

Cercetările sugerează că vitamina D poate influența apetitul și senzația de sațietate. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de obezitate și cu tendința de a consuma un număr mai mare de calorii.

Într-un studiu, persoanele obeze care au primit suplimente de vitamina D pe lângă un plan alimentar pentru slăbit au pierdut mai multe kilograme și mai mult țesut adipos decât cele care au urmat doar dieta.

Suplimentarea cu vitamina D nu este considerată o metodă eficientă de pierdere în greutate, dar există o relație între această vitamină și greutate.

Când și în ce doze sunt necesare suplimentele cu vitamina D

Deși beneficiile suplimentelor pentru sănătatea generală rămân încă dezbătute, este clar că acestea sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, afirmă profesorul Martin Hewison. Doza necesară variază în funcție de vârstă, culoarea pielii și anotimp.

"În lunile de iarnă, ar putea fi benefic să luați un supliment, în special dacă aveți peste 65 de ani, pielea mai închisă la culoare sau petreceți mult timp în interior. Aceste factori vă pot expune unui risc crescut de deficit de vitamina D", recomandă specialistul.

Doza optimă de vitamina D este subiectul unor controverse între diferite organizații medicale. Astfel, unele recomandă un aport zilnic de 400 UI (echivalentul a 10 micrograme) pentru adulți, în timp ce altele susțin că 2.000 UI (50 micrograme) pe zi aduc beneficii pentru sănătate.

Potrivit Harvard School of Public Health, necesarul zilnic de vitamina D recomandat pentru adulți este de 600 UI (15 micrograme) pe zi. După vârsta de peste 70 de ani, se recomandă 800 UI (20 micrograme) pe zi.

Deficitul poate fi determinat prin mai multe tipuri de analize de sânge, dar cea mai recomandată este 25 hidroxivitamina D (25-OH-vitamina D). Deficitul sever este definit ca un nivel de 25-hidroxivitamina D mai mic de 20 ng/mL (nanograme pe mililitru). Deficitul moderat este considerat un nivel de 25-OH-D între 20 și 30 ng/mL.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate