Beneficiile spirulinei pentru sănătate

 
beneficii spirulina pentru sanatate
 

Spirulina este o specie de alge verzi-albastre, cunoscută pentru conținutul său nutritiv ridicat. Această plantă acvatică oferă numeroase beneficii pentru sănătate, având un profil aromatic specific și prezentând potențialul de a contribui la sustenabilitatea mediului. Descoperă avantajele consumului de spirulină.

Această alga se găsește în diverse specii și este bogată în minerale, vitamine, macronutrienți și compuși vegetali. Datorită acestei compoziții nutritive, mulți specialiști o consideră un superaliment capabil să sprijine sănătatea pe termen lung.

Beneficiile consumului de spirulină

Spirulina este considerată a fi una dintre cele mai vechi plante de pe Pământ, conform Cleveland Clinic. De obicei, este administrată sub formă de pudră sau suplimente comprimate. Printre nutrienții pe care îi conține se numără proteine non-animale, betacaroten și fier. Este considerată sigură pentru consum și poate fi utilizată drept colorant pentru cereale sau amestecuri de băuturi.

Poți integra spirulina în smoothie-uri, sosuri sau mâncăruri sub forma unei paste, precum hummus-ul. Deoarece este o plantă marină, poate avea un gust asemănător cu cel al peștelui, ceea ce nu este tolerat de toate persoanele. Prin urmare, este posibil să o înghiți sub formă de capsule dacă nu poți tolera gustul său.

În mod obișnuit, spirulina crește într-un mediu nereglementat, ceea ce îi permite să absoarbă toxinele din jur. Totuși, poate avea efecte adverse asupra persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi cele care afectează coagularea sângelui. Din acest motiv, este important să consulți un medic înainte de a o incluza în dieta ta, pentru a stabili dacă o poți consuma în siguranță.

Promovează sănătatea cardiovasculară

Efectele benefice ale spirulinei se manifestă prin reducerea simptomelor asociate afecțiunilor cardiovasculare. Aceasta are capacitatea de a scădea nivelurile generale de colesterol și trigliceride, contribuind la scăderea colesterolului "rău" și la creșterea celui "bun". De asemenea, poate preveni și trata hipertensiunea arterială, constituind unul dintre avantajele consumului de spirulină.

Sprijină sistemul imunitar

Datorită conținutului său bogat în nutrienți, spirulina poate contribui la reducerea inflamației în organism, facilitând astfel o funcționare mai eficientă a sistemului imunitar. Proprietățile sale antioxidante ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, aceștia fiind responsabili pentru declanșarea diverselor afecțiuni. Stresul oxidativ generat de acești radicali liberi poate duce la apariția unor inconveniențe minore, precum ridurile, dar și la dezvoltarea unor boli grave, cum ar fi cancerul.

Este o plantă sustenabilă

Mulți indivizi preocupati de impactul alimentelor asupra mediului aleg să integreze spirulina în dieta lor. Aceasta poate contribui la reducerea amprentei de carbon lăsate de sistemul alimentar. Spirulina are o rată rapidă de creștere și poate fi recoltată la fiecare două sau trei săptămâni. Este posibil să fie cultivată în afara oceanelor, folosind tehnici hidroponice, cu un consum minim de apă dulce, conform Better Homes & Gardens.

Promovează sănătatea dentară

Îmbunătățirea stării de sănătate a dinților reprezintă unul dintre avantajele consumului de spirulină. Aceasta dispune de proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate distruge bacteriile sau le poate împiedica să se răspândească. Persoanele care o utilizează în rutina lor de igienă orală pot experimenta o reducere semnificativă a plăcii dentare și a gingivitei, aceasta fiind o afecțiune inflamatorie a gingiilor.

Poate ameliora simptomele alergiilor sezoniere

Spirulina poate fi folosită de către persoanele cu alergii la polen, animale sau ambrozie pentru a reduce scurgerea nazală abundentă. Acest remediu natural poate fi deosebit de util, mai ales pentru cei care nu tolerează bine medicamentele specifice destinate alergiilor sezoniere, care sunt întâlnite frecvent. În astfel de situații, abordările holistice care includ spirulina pot ajuta la controlul unor simptome.

Este esențial, de asemenea, să poți identifica o alergie. Alergiile se referă la reacțiile excesive ale sistemului imunitar la substanțe inofensive pentru majoritatea oamenilor. Factorii care pot declanșa aceste reacții includ praful, polenul, părul animalelor, acarienii prezenți în praful de casă sau anumite alimente.

Dispune de un profil nutrițional bogat

Profilul nutrițional bogat reprezintă unul dintre beneficiile consumului de spirulină. Aceasta conține o varietate de substanțe nutritive, cum ar fi acizii grași omega-3, vitaminele B (niacină, tiamină și riboflavină), proteinele, manganul, cuprul, fierul, compușii vegetali și pigmenții (clorofilă, carotenoide, ficocianine, luteină și zeaxantină).

Este important să reții că informațiile furnizate în acest articol nu înlocuiesc consultația medicală. Pentru diagnostic și tratament, este recomandat să consulți medicul.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate