Descoperă beneficiile combinării magneziului și zincului

 
beneficii combinare zinc cu magneziu
 

Deficitul de magneziu și zinc apare adesea simultan, iar aceste două minerale pot interacționa atunci când sunt administrate împreună sub formă de suplimente alimentare. Interacțiunea poate fi benefică în unele cazuri, dar există și situații în care combinația nu este recomandată. Descoperă efectele acestei combinații, dar și când este recomandat să eviți administrarea lor simultană.

Zincul și magneziul sunt două minerale esențiale pentru sănătate și este important să asigurăm un aport optim al ambelor. De regulă, persoanele care suferă de deficit de zinc din cauza unei diete dezechilibrate pot prezenta și un nivel scăzut de magneziu.

De asemenea, anumite afecțiuni cresc riscul de deficit simultan de magneziu și zinc. Afecțiuni precum boala Crohn, colita ulcerativă și boala celiacă, care afectează absorbția nutrienților în intestinul subțire, pot duce la deficiențe de magneziu, zinc și alte nutrienți.

Administrarea simultană a celor două minerale poate aduce unele beneficii, dar există și situații în care este contraindicată. Studiile indică faptul că aceste două minerale pot interacționa și pot influența absorbția reciprocă.

Beneficiile pentru sănătate ale magneziului

Magneziul, al patrulea cel mai abundent mineral din organism, este esențial și trebuie furnizat exclusiv prin alimentație deoarece nu poate fi sintetizat intern. Se găsește într-o varietate de alimente, printre care:

- legumele cu frunze verzi;
- leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut);
- nucile;
- semințele;
- cerealele integrale;
- peștele;
- ciocolata neagră.

Cu toate că sursele de magneziu sunt abundente, deficitul poate apărea ușor atunci când alimentele naturale sunt înlocuite cu cele ultraprocesate, care sunt sărace în nutrienți.

Acest mineral participă la sute de reacții chimice în organism și îndeplinește mai multe roluri-cheie:

- Reduce riscul de diabet de tip 2. Menținerea unui nivel optim de magneziu este esențială pentru reglarea glicemiei, conform specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA;
- Previne osteoporoza. Magneziul este necesar pentru conversia vitaminei D în forma sa activă, care poate fi absorbită de organism. De asemenea, este implicat în metabolismul calciului;
- Reduce tensiunea arterială. Magneziul joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că suplimentele cu magneziu pot reduce tensiunea sistolică și diastolică;
- Reduce stresul și anxietatea. Acest mineral reglează neurotransmițătorii implicați în răspunsul organismului la stres. Suplimentele cu magneziu pot atenua simptomele de anxietate și depresie, conform cercetărilor;
- Atenuează migrenele. Nivelul scăzut de magneziu în organism a fost asociat cu apariția migrenelor, iar unele studii au arătat că administrarea lui sub formă de suplimente poate reduce frecvența și severitatea acestora.

Beneficiile pentru sănătate ale zincului

Zincul, un mineral crucial pentru organism, este implicat într-o multitudine de procese biochimice. El este componenta esențială a mai multor sute de enzime, care sprijină metabolismul, digestia și funcționarea sistemului nervos. De asemenea, zincul acționează ca antioxidant și are proprietăți antiinflamatorii.

Iată câteva dintre rolurile cele mai importante ale zincului în organism:

- Susține sistemul imunitar. Zincul contribuie la buna funcționare a celulelor imune. Un deficit poate afecta răspunsul imun și poate crește riscul de infecții. Studiile indică faptul că acest mineral ar putea ajuta la reducerea duratei răcelilor comune;
- Protejează vederea. Persoanele cu un aport mai scăzut de zinc par să prezinte un risc crescut de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă. Asigurarea unui aport optim poate preveni această afecțiune oculară, care afectează vederea centrală și acuitatea vizuală;
- Ajută la gestionarea diabetului de tip 2. Suplimentarea dietei cu zinc poate ajuta pacienții cu diabet de tip 2 să-și controleze mai eficient afecțiunea prin reducerea nivelului glicemiei, conform unei metaanalize;
- Poate ameliora depresia. Persoanele cu depresie prezintă adesea niveluri scăzute de zinc în organism, iar suplimentarea cu acest mineral poate reduce simptomele tulburării, conform mai multor studii;
- Susține memoria. Zincul este important și pentru sistemul nervos. Cercetările sugerează că poate influența funcționarea neurotransmițătorilor implicați în procesul de învățare și memorie.

Zincul este prezent în mod natural într-o varietate de alimente. Cele mai bogate surse includ:

- carne roșie;
- pește;
- fructe de mare;
- carne albă;
- lactate;
- ouă;
- leguminoase;
- nuci;
- semințe;
- cereale integrale.

Efectele combinate ale magneziului și zincului

În general, administrarea concomitentă a celor două minerale este considerată sigură. Pe piață există suplimente alimentare care conțin această combinație sau, alternativ, și calciu, vitamina D, magneziu și zinc.

Pentru unele persoane, asocierea magneziului și zincului poate fi benefică atunci când aceste minerale nu pot fi obținute în cantități suficiente din alimentație. Deficitul lor poate agrava afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, iar administrarea lor simultană poate avea un efect benefic.

Un studiu efectuat asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 și boală coronariană a arătat că suplimentele au avut un impact pozitiv asupra nivelului insulinei și glicemiei. De asemenea, au avut un efect benefic asupra colesterolului și inflamației, doi factori de risc pentru bolile de inimă. Această constatare este deosebit de relevantă pentru persoanele cu diabet, care sunt expuse unui risc crescut de afecțiuni cardiovasculare.

Totuși, administrarea simultană a magneziului și zincului nu este întotdeauna benefică. La doze mari, acestea pot influența absorbția reciprocă. Concret, un aport crescut de zinc poate reduce absorbția magneziului, însă acest efect advers este puțin probabil să apară la doze mici de zinc. În mod preventiv, este recomandabil să se ia aceste două suplimente la ore diferite și să se respecte anumite intervale de timp.

Dozele recomandate de magneziu și zinc

Pentru adulții cu vârsta între 19 și 30 de ani, aportul zilnic recomandat, atât din alimente, cât și din suplimente, este de 400 mg pentru bărbați și 310 mg pentru femei. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste cantități ar trebui să crească până la 420 mg pentru bărbați și 320 mg pentru femei. În timpul sarcinii, se recomandă un aport suplimentar de 40 mg.

Necesarul zilnic de magneziu poate fi influențat de factori precum stresul și consumul de alcool sau cafeină. Multe suplimente conțin aproximativ 250-300 mg de magneziu.

Doza optimă de zinc recomandată adulților începând cu vârsta de 19 ani este de 11 mg zilnic pentru bărbați și 8 mg pentru femei. În timpul sarcinii, aportul ar trebui să crească la 11 mg, iar în perioada alăptării, la 12 mg. Multe suplimente conțin între 30 și 50 mg de zinc.

Aceste informații nu înlocuiesc consultul medical. Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră pentru diagnostic și tratament adecvat.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate