Bei alcool puţin sau moderat? Acest obicei îţi poate aduce beneficii asupra creierului
Autorii unei cercetări recent publicate au preluat datele dintr-un studiu longitudinal la care au luat parte aproximativ 20.000 de americani atât la vârsta a doua, cât şi a treia. Ce s-a întâmplat cu participanţii care au consumat băuturi alcoolice în mod scăzut sau moderat?
Eşantionul pe care l-au folosit cercetătorii a fost reprezentativ pentru populaţia Statelor Unite şi au urmărit participanţii pentru o perioadă medie de 9,1 ani, scrie Medical News Today.
Echipa a evaluat în mod regulat funcţia cognitivă a participanţilor în această perioadă, concentrându-se pe trei măsurători: reamintirea totală a cuvintelor, starea mentală şi vocabularul. Specialiştii au împărţit participanţii în două grupuri: cei cu scoruri ridicate şi persistente în timp şi cei cu scoruri reduse de-a lungul timpului.
De asemenea, participanţii au oferit informaţii despre câte băuturi alcoolice au consumat în medie. În timpul analizei informaţiilor primite, cercetătorii i-au separat pe participanţi în trei grupuri: cei care nu au băut niciodată, cei care obişnuiau să bea şi cei care beau în prezent.
În continuare, specialiştii au clasificat acest lucru de la moderat (mai puţin de opt sau 15 băuturi pe săptămână pentru femei şi bărbaţi) până la foarte mult.
A bea puţin până la moderat ne poate proteja împotriva declinului cognitiv
După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că participanţii care au consumat puţin sau moderat băuturi alcoolice au avut rezultate cognitive mai bune la toate cele trei măsurători.
Întrucât alţi factori ar putea fi responsabili pentru această legătură, oamenii de ştiinţă au luat în calcul vârsta, sexul, rasa/etnia, nivelul educaţional, starea civilă şi indicele de masă corporală (IMC).
De altfel, aceştia au descoperit că asocierea dintre consumul de alcool scăzut până la moderat şi protecţia împotriva declinului cognitiv a fost mai puternică pentru participanţii de culoare albă decât pentru cei de culoare. De reţinut este că au fost mai puţini participanţi de culoare la studiu.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că aproximativ 5% dintre femei şi 15% dintre bărbaţi au consumat cantităţi excesive de alcool, ceea ce înseamnă că acele campanii de sensibilizare şi de conştientizare, apărute în spaţiul public, sunt încă cruciale! În urma consumului mai mult de 14 băuturi alcoolice, s-au obţinut rezultate cognitive mai slabe în ceea ce priveşte vocabularul, în timp ce mai mult de 10 băuturi au avut un impact negativ asupra reamintirii cuvintelor.
Cât de sigur este să bem alcool?
Potrivit autorului studiului, Dr. Ruiyuan Zhang, de la Departamentul de Epidemiologie şi Biostatistică, Universitatea din Georgia, şi coautorilor săi:
„Rolul consumului de alcool poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului cardiovascular. În ceea ce priveşte consumul de alcool scăzut până la moderat, efectele ei benefice (n.r. asupra funcţiei cognitive) pot depăşi efectele nocive asupra sistemului cardiovascular”, au replicat specialiştii.
Totuşi, potrivit specialiştilor din cadrul clinicii Regina Maria, o băutură standard conţine aproximativ 14 grame de alcool pur. Cât este recomandat să bem?
© Copyright Stiri din Sanatate