audiograma
Audiograma depistează problemele de auz

Dacă observi că nu mai auzi la fel de bine ca înainte, mergi la doctor. Specialistul îţi va recomanda teste precum audiograma.

Vibraţiile aflate în mediul înconjurător sau sunetele, care au frecvenţe şi intensităţi diferite, pot fi percepute din ce în ce mai greu, odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor afecţiuni precum otita. Când auzul devine mai slab, se recomandă audiograma, testul auditiv care determină cât de redusă este capacitatea de a auzi, cât de severă este hipoacuzia şi care este cauza de apariţie a acesteia. În cadrul examinării se măsoară capacitatea sunetelor de a ajunge în urechea internă prin canalul auditiv ─ aerul conduce sunetele ─ şi de a se transmite prin intermediul oaselor, conducătoare eficiente de sunete.

În ce constă

Medicul ORL sau audiologul invită pacientul într-o cameră izolată fonic, îi solicită să se aşeze pe scaun şi să îşi pună căştile pe urechi sau în urechi. În timpul testului, audiologul prezintă, pe rând, sunete de diferite frecvenţe, pornind de la cel mai încet sunet, numit şi „pragul de auz“.

Examinarea se face cu ajutorul unui aparat numit audiometru, care face, practic o „poză“ auzului. Este vorba despre un grafic care ilustrează capacitatea de a auzi şi gradul de hipoacuzie al acesteia pentru fiecare ureche în parte. Mai mult, dacă este cazul, este localizată şi pierderea de auz. De-a lungul graficului se găsesc numere cuprinse între 125 şi 8.000, reprezentând frecvenţe (exprimate în cicli pe secundă sau Hertz), adică înălţimea sunetelor. Cu cât este mai mare frecvenţa, cu atât mai ascuţit este sunetul. De exemplu, sunetul de apel al telefonului are frecvenţa în jurul valorii de 8000 Hertz. Intensitatea sunetului este măsurată în unităţi numite decibeli. Astfel, absenţa sunetului este indicată cu 0 dB. Când o persoană vorbeşte normal, de exemplu, sunetul vocii poate avea intensitatea de 65 dB.

Bine de ştiut!

Testul poate dura în jur de 15 minute şi costă în jur de 100 de lei, dar investigaţia poate fi decontată dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate