Antibioticele îmbunătățesc eficacitatea tratamentului pentru cancer
Antibioticele îmbunătățesc eficacitatea tratamentului pentru cancer

Antibioticele ajuta bolnavii de cancer. Studiul constată că antibioticul ar îmbunătăți eficacitatea tratamentului cancerului.

Antibioticele sunt mai degrabă cunoscute ca fiind rele pentru imunoterapia cancerului, mai ales că atacă bacteriile din flora intestinală și pot modifica efectele tratamentului. Dar recent, un antibiotic ar fi ajutat un tratament anti-cancer să fie mai eficient, subliniază un studiu realizat de cercetătorii de la Abramson Cancer Center de la Universitatea din Pennsylvania, publicat în Journal of Clinical Investigation.

Antibioticul în cauză se numește vancomicină. Este utilizat în general pentru infecții ale pielii sau osoase sau pentru tratarea pneumoniei și peritonitei. Dar cercetătorii au testat administrarea acestuia alături de radioterapie pe șoarecii cu cancer.

Antibioticele ajuta bolnavii de cancer
Rezultatul subliniază că ar spori efectele acestuia. Cum? Prin modificarea mediului microbiotei intestinale. Celulele imune reușesc să ajungă la celulele canceroase mai departe de zonele tratate prin radioterapie.

Această observație este valabilă în special pentru anumite tehnici. Radioterapia hipofracționată (mai intensă și cu mai puține ședințe) este foarte compatibilă cu vancomicina. Acesta este un prim proces efectuat pe șoareci, dar care ar putea fi aplicat în curând la oameni.

Celulele stem canceroase, care alimentează creșterea tumorilor mortale, ar putea fi ucise de o combinație de antibiotice și vitamina C.

Recent s-a mai descoperit ca antibioticele, doxiciclina, combinate cu doze de acid ascorbic (vitamina C), au fost surprinzător de eficiente în uciderea celulelor stem canceroase în condiții de laborator, conform rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul medical Oncotarget.

Cercetătorii de la Universitatea din Calabria (Italia) și universitățile din Manchester și Salford (Regatul Unit) au efectuat experimente de laborator pe celulele stem de cancer de sân uman pentru a viza potența particulară a celulelor canceroase și a găsi un noua voce terapeutică. Au folosit antibioticul doxiciclina, care are capacitatea de a inhiba producerea de proteine ​​necesare pentru mitocondrii în număr mare în celulele canceroase și vitamina C, care și-a dovedit deja eficacitatea în lupta împotriva cancerului.

„Astfel, oprind producția de proteine, doxiciclina ar putea ucide celulele canceroase care apoi devin incapabile să producă energie”, a explicat profesorul Michael Lisanti, care a conceput studiul.

Rolul vitaminei C
Rezultatele acestui studiu au arătat că vitamina C a fost de până la zece ori mai eficientă în stoparea creșterii celulelor canceroase decât produsele farmaceutice precum tratamentele convenționale și că, atunci când este combinată cu un antibiotic, se dovedește de până la zece ori mai eficienta.

Deoarece doxiciclina și vitamina C sunt relativ netoxice, acest tratament ar putea reduce semnificativ posibilele efecte secundare ale terapiei cancerului.

„Acest studiu este o dovadă suplimentară că vitamina C și alți compuși non-toxici pot avea un rol de jucat în lupta împotriva cancerului”, conchide profesorul Lisanti.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate