Totul porneşte de la o simplă cură de slăbire, iar pentru doi din zece tineri boala este fatală. Adică 20% dintre tinerii care suferă de această tulburare de alimentatie nu reuşesc să învingă obsesia dietelor şi a înfometării şi mor.
Află cum poţi să identifici simptomele anorexiei, sunt câteva semne la care trebuie să fii atentă! Chiar dacă nu este descoperită din vreme, ajutorul celor din jur poate fi mai puternic decât anorexia. Cei care suferă de această tulburare luptă continuu cu obsesia pentru scădere în greutate şi frica de a acumula kilograme nedorite. Practic, aceştia se transformă în „contabili“ feroce când vine vorba despre alimentele ingerate, iar proteinele, grăsimile, caloriile şi carbohidraţii sunt contorizaţi în mod obsesiv. În scurt timp, imaginea despre propriul corp se denaturează îngrijorător, iar cântarul şi oglinda devin obiectele care aduc cea mai mare nemulţumire. Adesea, anorexicii reduc porţiile de mâncare, cresc volumul de activitate fizică, apelează la diuretice, laxative şi la pilule care pot gestiona apetitul sau care induc vărsăturile.
Iată semnele prin care o persoană bolnavă îţi cere ajutor, în cele mai dese cazuri, în mod inconştient.
Lasă mâncare în farfurie
O persoană anorexică nu va termina niciodată mâncarea din farfurie. Mai mult, va încerca să găsească scuze să se ridice mai devreme de la masă sau chiar să refuze meniul. Din punctul ei de vedere, măsura respectivă o ajută să îşi menţină silueta şi nu consideră că se înfometează.
Evită să mănânce în văzul oamenilor
Pentru că vrea să ţină sub control ingerarea alimentelor, o persoană anorexică preferă să nu fie văzută în public mâncând, astfel că opţiunea de a lua masa în oraş nu este pe lista cu preferinţe.
Se laudă că îi plac crudităţile
Studiile în acest sens au scos la iveală o realitate uimitoare. Persoanele care suferă de anorexie adoptă adesea stilul alimentar vegetarian. În acest mod pot refuza cu uşurinţă mâncărurile grele, care îngraşă. Este dovedit că o persoană anorexică nu îşi va schimba stilul de viaţă şi nu va consuma mai multe crudităţi. Însă, da, va mânca şi mai puţin.
Vorbeşte mult în timpul mesei
Ca să nu mănânce mult, cel/cea care suferă de această boală va încerca să distragă atenţia vorbind în timpul mesei. Apetitul pentru socializare îi face pe ceilalţi să nu mai fie atenţi la ce şi cât mănâncă. Procedând astfel, cel în cauză are ocazia să lase impresia că ceea ce a consumat i-a fost suficient, deşi nu s-a atins de nimic din farfurie.
De obicei, diagnosticul de anorexie este pus când sunt îndeplinite trei condiţii, stabilite la nivel internaţional: mănânci mai puţin (şi slăbeşti), ai o percepţie greşită despre greutate şi despre felul în care arăţi şi ţi-e teamă că te îngraşi.
© Copyright Stiri din Sanatate