aspirina
Analgezicul care reduce riscul de aparitie al accidentului vascular cerebral

Un stil de viata cat mai sanatos ne poate proteja de aparitia unui accident vascular cerebral. De la modificari substantiale ale dietei si pana la exercitii fizice regulate, putem sa facem multe lucruri care pot reduce riscul aparitiei unu accident vascular cerebral.

Cunoscut ca fiind o urgenta medicala de grad zero, accidental vascular cerebral se produce atunci cand este oprita alimentarea cu sange a unei parti a creierului. Aceasta boala grava afecteaza anual peste 100.000 oameni. Din fericire se pare ca aspirina are un rol important in a ne proteja de aparitia acestei boli.

In urma unui studiu care a fost efectuat de catre specialistii de la Universitatea din Vigo, s-a constatat faptul ca administrarea zilnica a unei doze de aspirina poate sa reduca probabilitatea aparitiei accidentului vascular cerebral cu pana la 50%. Cercetatorii de la Universitatea din Vigo au testat acest lucru pe 10.000 de subiecti.

In studiile lor au comparat si momentul in care a fost luat analgezicul, dimineata sau seara.

Astfel cercetatorii au concluzionat faptul ca momentul optim pentru a lua aspirina este seara inainte de culcare. Se pare ca aspirina isi creste eficienta daca este luata pe timp de noapte. Analgezicul luat seara se activeaza cel mai bine dimineata, moment in care tensiunea arteriala si nivelul de stres sunt mai ridicate.

In schimb daca luam acest analgezic dimineata, efectul acestuia este mai redus.

Chiar daca putem achizitiona aspirina din orice farmacie, trebuie sa o folosim doar obtinand acordul medicului de familie sau a unui medic specialist.
De altfel specialistii avertizeaza asupra faptului ca putem lua in fiecare zi cate o aspirina doar daca medicul de familie sau un medic specialist ne-a recomandat sa procedam astfel. Trebuie tinut cont de faptul ca aspirina poate sa aiba efecte secundare grave asupra organismului, in special probleme de natura gastrointestinala. Din aceasta cauza este bine sa o luam dup ace mancam.

Specialistii considera ca aspirina joaca un rol important in subtierea sangelui si astfel reduce riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral. Doza zilnica recomandata este 75 mg, luata o singura data pe zi, de preferinta seara.

In cazul in care ai suferit de accident vascular cerebral sau atac de cord, doar medicii iti pot spune daca poti sa nu poti sa iei aspirina.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate