oua fierte
6 alimente "rau famate" dar foarte necesare

Ni s-a spus ca nu e bine sa facem sau sa consumam un lucru, dar stiinta ne-a demonstrat ca nu e chiar asa. Ne-am gandit sa punem aproape cateva obiceiuri proaste care de fapt nu sunt deloc proaste. Cafeaua a fost mult timp catalogata drept obicei nociv. Multi au spus ca este cancerigena, da accidente vasculare cerebrale sau boli de inima. În realitate, lucrurile stau cam pe dos. În general, consumata rational (pana la 400 mg/zi, as sugera pe la 200-300 mg, nu mai mult) are efecte pozitive asupra sistemelor vascular, digestiv, cerebral, renal, creste longevitatea, amelioreaza statusul mintal, scade riscul de deces de orice cauza, etc. Ideal nu se va folosi zahar, atentie si la îndulcitorii artificiali.

Alcoolul este într-adevar nociv, dar depinde aici doza. 20 – 30 de grame pe zi de alcool sunt cardioprotectoare, scazand riscul de infarct; scad si riscul de AVC (accident vascular cerebral). Vinul rosu este si antioxidant, optimizeaza si colesterolul. Tot ce depaseste masura amintita este toxic. Ni se spune ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei si trebuie sa o luam în fiecare zi, dar în realitate exista date interesante care ne arata ca perioade mai lungi fara masa au efecte pozitive asupra întregului organism (e nevoie de mai multe date, desigur). Multi se îndoapa la micul dejun si apoi pleaca la serviciu, unde stim ca productivitatea e crescuta în primele ore ale diminetii. Dar stomacul e plin, digestia e în plin proces, sangele se duce catre intestine si apare o redistributie care coboara putin randamentul creierului. S-ar putea sa te simti mai bine si sa castigi la capitolul sanatate în general daca sari peste micul dejun.

Grasimile nu trebuie evitate, ci consumate în doza potrivita, fie ca vorbim despre cele animale sau vegetale. Untul a fost la un moment dat blamat, organizatiile recomandand diete low-fat pentru scaderea riscului de cancer sau boli cardiovasculare. Studiile ample nu au aratat beneficii la trecerea pe diete superrestrictive, iar moderatia trebuie îmbratisata oricand. Atentie si la grasimile vegetale de tip ulei de palmier – excesul aici e nociv. Semintele, pestele, avocado trebuie incluse în dieta. Chiar si celelalte grasimi animale pot si consumate, dar mai rar si-n cantitati mici. Persoanele care au ateroscleroza, risc mare de infarct miocardic, un infarct în antecedente, dislipidemii importante vor avea grija la aportul de grasimi.

Nu mai consumati oua ca sunt pline de colesterol! Asta vedem înca prin multe locuri. În realitate, avem nevoie de acel colesterol, pentru ca din el se fac peretii celulari, componentele de învelis ale neuronilor, unii hormoni. Iar oul are proteine, vitamine din grupul B, alte grasimi, minerale. Cateva oua pe saptamana nu vor face niciun rau. Alimentele cu gluten nu trebuie evitate decat de cei cu boala celiaca, anumite patologii autoimune sau alte cazuri cantarite cu atentie de catre medici. În rest, nu exista niciun fundament pentru care populatia generala nu ar trebui sa consume gluten.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate