alimente post
Cum trebuie sa ne alimentam in timpul postului

Postul alimentar cu legume si fructe proaspete era cunoscut înca din vremuri îndepartate, fiind recomandat într-un cunoscut argument biblic: „Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta în el. Acestea vor fi hrana voastra“ (Geneza I, 29). Astfel, pe durate de minimum 7-14 zile consecutiv, se pot înlocui carnurile si grasimile animale cu legume si fructe în stare proaspata. Sunt de baza soia, fasolea, ciupercile, nucile, alunele, ceapa, zarzavaturile, care contin necesarul zilnic de proteine, lipide, vitamine, saruri minerale si oligoelemente, cu efecte atat nutritionale, cat si adjuvante în diabet, purificarea sangelui, convalescenta, anemie, oboseala cronica si regenerarea tesuturilor intoxicate prin alimentatie.

Se mai recomanda consumul de sucuri naturale si salate din morcov, sfecla rosie, telina, patrunjel, pastarnac, gulii, varza, spanac si salata verde, cu efecte bune pentru orice varsta, începand cu sugarii, în cazuri de anemii, avitaminoze, intoxicatii, tulburari gastrice, hepatobiliare, stomacale si cardiace. Salatele servite cu ulei nerafinat si otet sau lamaie, precum si legumele proaspete, taiate marunt sau rase, îsi pastreaza continutul în vitamine, iar celuloza, ca fibra vegetala, usureaza digestia, fiind un bun laxativ natural si stimulent al tranzitului intestinal. Avand o valoare energetica mai redusa decat carnea si subprodusele animaliere, alimentatia cu legume si fructe proaspete favorizeaza curele de slabire, în caz de obezitate si celulita. Consumatorii de varza, conopida si tomate reduc riscul îmbolnavirii de cancere la stomac, plamani si prostata.

Pe toata durata postului este binevenita o cura sistematica cu vitamine (A, C, E si complexul B), care intra în compozitia unor enzime ce inactiveaza o serie de compusi cancerigeni si potejeaza organismul de efectele nocive ale radiatiilor. Tratamentul cu plante medicinale este un domeniu special în strategia apararii sanatatii din perioadele de post. Se recomanda a se consuma, zilnic, cate 3-4 cani cu ceaiuri, luate prin înghitituri rare, din care sa nu lipseasca florile de arnica, coada-soricelului, galbenele, musetel, soc, trifoi rosu, frunze de salvie, anghinare, urzica, afin, frag, menta, mesteacan, herba de busuioc, coada-calului, rostopasca, sanziene galbene si sulfina. În consum se mai includ fructe de ienupar, afin, maces si paducel, muguri de plop negru si radacini de valeriana, obligeana, papadie, tataneasa.

În cazul bolnavilor de diabet zaharat, cu exces de zahar în sange si urina, precum si la hipertensivii obezi, care necesita o purificare a sangelui de deseuri metabolice (toxine, otravuri), este indicat un post alimentar de 7-8 zile, în care, pe langa restrictia alimentara, se vor consuma numai sucuri de legume crude, sucuri de fructe proaspete si ceaiuri medicinale din speciile mentionate mai sus. În bolile de circulatie periferica (hipertensiune arteriala, ateroscleroza coronariana, ulcere varicoase, flebite, tromboze), în zilele de post se vor face si cateva bai locale sau aplicatii de cataplasme, comprese si frectii cu infuzii sau decocturi din plante, care favorizeaza circulatia normala a sangelui si au proprietati antiseptice si cicatrizante.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate