În zilele fierbinţi de vară, starea persoanelor diagnosticate cu o boală cronică se poate agrava. De aceea, este indicat să se ţină cont de unele sfaturi, astfel încât complicaţiile să fie evitate.
Cardiacii trebuie să fie mai grijulii
Pentru menţinerea temperaturii la limite normale, în corp se produc o serie de modificări precum creşterea pulsului, vasodilataţia şi transpiraţia excesivă, aceasta ducând la deshidratare, care favorizează apariţia hipotensiunii. Deshidratarea duce la mărirea compensatorie a numărului de bătăi cardiace, care se resimt sub formă de palpitaţii. Creşterea consumului de oxigen în muşchiul cardiac poate favoriza declanşarea crizelor de angină pectorală. Şi cei cu insuficienţă cardică pot resimţi o agravare a stării.
Din cauza posibilelor efecte ale căldurii, persoanele cu boală cardiacă ischemică, cu insuficienţă cardiacă şi hipertensivii trebuie să evite expunerea la soare. Vara, şi tratamentul antihipertensiv poate fi tolerat mai greu. În cazul pacienţilor cu hipertensiune, medicul poate decide ajustarea tratamentului.
Crizele de astm pot să apară mai des vara
Canicula şi radiaţiile ultraviolete amplifică poluarea. De aceea, persoanele cu boli respiratorii – astm, insuficienţă respiratorie, bronşită cronică – pot avea mai multe probleme acum. Crizele de astm, tusea, respiraţia greoaie şi iritaţia oculară sunt câteva dintre efectele caniculei asupra acestor bolnavi. Cei cu afecţiuni respiratorii acute sau cronice trebuie să evite să desfăşoare activităţi în aer liber în orele de vârf.
Creşterea glicemiei, efect posibil
La cei cu diabet, pierderile de lichide pot fi mai accentuate pe caniculă, iar acest lucru favorizează creşterea glicemiei. Prin urmare, bolnavii cu diabet trebuie să îşi monitorizeze mai des glicemia, mai ales înainte şi după efortul fizic. Consumul suficient de apă poate preveni complicaţiile. Poate fi nevoie şi de ajustarea cantităţii de insulină şi a necesarului de alimente sau băuturi.
MĂSURI de urmat
Evită ieşirile sau efortul fizic la orele prânzului;
Consumă cel puţin 2-3 litri de apă pe zi. Ia o sticlă cu apă la tine dacă pleci la drum;
Retrage-te într-un loc răcoros şi odihneşte-te dacă simţi că eşti epuizat din cauza căldurii. Poţi intra şi în spaţiile cu aer condiţionat pentru a te răcori;
Duşurile cu apă la temperatura camerei sau călduţă ajută la răcorirea corpului.
© Copyright Stiri din Sanatate