Adenomul prostatic este o afectiune de tip benign, care se manifesta printr-o crestere in volum a prostatei, provocand si dificultatea de a urina.
De ce apare adenomul prostatic? In cele mai multe cazuri, afectiunea este determinata de tulburarile hormonale cauzate de imbatranirea organismului.
De obicei, cazurile de adenom de prostata sunt rare inainte de varsta de 30 de ani. Frecventa bolii creste incepand cu 40 de ani, ajungand ca la 80 de ani, 9 barbati din 10 sa sufere de adenom.
Care sunt simptomele frecvente pentru adenomul prostatic
Boala este insotita de durere si disconfort la urinat. Mai mult, este diminuata forta jetului de urina, se produce o intarziere la pornire, iar golirea vezicii se poate face treptat, in mai multe etape (disurie). De multe ori, boala este asociata cu nevoia de a merge des la toaleta, fara putere de abtinere.
Cum se diagnosticheaza
Daca prostata este marita, afectiunea poate fi detectata prin tuseu rectal. In acest mod poate fi analizata consistenta neregulata si elastica. De asemenea, adenomul de prostata poate fi detectat prin ecografia transrectala (cu o sonda introdusa prin anus). Cu ajutorul acestei investigatii pot fi descoperite eventualele complicatii la nivelul vezicii, uretrei si rinichii. De asemenea, este utila dozarea markerului cancerului de prostata (PSA).
Solutii de tratament
In caz de adenom de prostata, sunt posibile 3 tipuri de tratament, si anume:
© Copyright Stiri din Sanatate