Acest obicei crește riscul de apariție a venelor varicoase
Varicele sunt rezultatul bolilor venoase. Ele se formează atunci când pereții venelor sunt deteriorați și provoacă probleme și tulburări în sistemul circulator.
Funcția venelor este de a transporta sângele înapoi la inimă. Ele sunt asemănătoare ca structură cu arterele, dar nu la fel de groase. În plus, au valve care asigură întoarcerea venoasă și fluxul sanguin într-o singură direcție. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii venoase sunt venele varicoase, în special pe partea inferioară a picioarelor.
Ce sunt venele varicoase?
Clinica Mayo descrie venele varicoase drept „vene răsucite, mărite” foarte aproape de suprafața pielii care devin umflate și deformate. Acestea, împreună cu venele păianjen care seamănă cu venele varicoase, se spune că sunt mai degrabă o problemă cosmetică decât o problemă medicală. Deși nu pun viața în pericol în majoritatea cazurilor, pot provoca durere și disconfort.
Cauza principala a aparitiei venelor varicoase
Starea nemișcată in picioare pentru perioade lungi de timp poate provoca acumularea de sânge în vasele de sânge. Acest lucru pune o presiune suplimentară asupra venei, care poate deveni umflată, răsucită sau deformată. Puteți vedea, de asemenea, vene de tip păianjen, mănunchiuri rupte de vase de sânge, lângă aceste vene varicoase. Mulți alți factori pot provoca vene varicoase. Acestea includ: varsta de peste 50 de ani, femeie, sarcină, menopauză, istoric familial și obezitate.
Pot venele varicoase să provoace complicații?
Deși varicele nu sunt considerate o afecțiune gravă, ele pot provoca complicații dacă sunt însoțite de dureri și umflături severe și persistente. Deși rare, rănile, cheagurile de sânge și sângerările care se formează pe piele în apropierea venelor varicoase pot fi complicații grave legate de această problemă de sănătate, scrie Clinica Mayo.
Ocazional, venele varicoase se rup, deși acest lucru duce de obicei la sângerări ușoare și necesită îngrijiri medicale.
Cum să gestionezi durerea?
Dacă aveți vene varicoase dureroase, cel mai bun mod de a gestiona durerea și umflarea este îngrijirea de sine. Exercițiile fizice, ridicarea picioarelor în timp ce stați sau întinși sau purtarea ciorapilor compresivi sunt câteva modalități eficiente de a reduce și de a preveni durerea din vene varicoase.
Diagnosticarea
Un specialist poate diagnostica boala venoasă cronică efectuând un examen fizic și alte teste asupra persoanei și apoi poate recomanda un tratament adecvat în funcție de natura și stadiul problemei.
Examenul fizic - include examinarea membrului sau a membrelor afectate, cu pacientul în picioare (pentru a verifica dacă există umflături) sau așezat. Medicul va investiga, de asemenea, simptomele pe care le suferă pacientul;
Ecografia Doppler – este o metodă neinvazivă care poate verifica prezența insuficienței valvulare dar nu poate aprecia severitatea acesteia;
Flebografia – Recomandată uneori deoarece este o procedură complexă care necesită personal cu experiență și utilizarea de substanțe de contrast. Venografia este esențială atunci când se ia în considerare o intervenție chirurgicală pe sistemul venos profund;
Varicografia – presupune injectarea de substanță de contrast la nivelul venelor varicoase. Pacientul se află în poziție orizontală, cu picioarele puțin mai sus decât capul. Această metodă permite vizualizarea traseului venelor varicoase și eventual evidențiază „sursa” acestora. Poate fi combinat cu flebografia.
© Copyright Stiri din Sanatate