masti chirurgicale
Aşa poţi refolosi măştile chirurgicale

Ştiai că măştile chirurgicale pot fi refolosite dacă le dezinfectezi? Imunologul Brînduşa Petruţescu a explicat care este metoda corectă de dezinfectare.

Devine tot mai dificil să ne procurăm măşti chirugicale care să ne protejeze de infectarea cu virusul Covid-19. Din fericire, noul Coronavirus nu rezistă mult pe suprafaţa măştilor şi, în plus, acestea pot fi refolosite dacă sunt dezinfectate corect.

Imunologul Brînduşa Petruţescu a declarat la un post de televiziune că virusul nu persistă mai mult de 4 zile pe suprafaţa măştii, care e o suprafaţă destul de repelentă, adică nu menţine particule. De aceea, specialistul ne sfătuieste să “punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, să notăm ziua în care am folosit-o şi să o folosim peste patru zile”.

În ce constă metoda de dezinfectare
Brînduşa Petruţescu a mai spus că sunt studii care arată că “fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficienţa măştilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm, o lăsăm să se răcească în apă şi o punem la uscat”, a explicat imunologul, care face parte din echipa medicală a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Este bine de ştiut că alcoolul şi clorul distrug materialul din care sunt confecţionate măştile chirurgicale, mai precis favorizează lărgirea fibrelor şi permiterea pătrunderii picăturilor de salivă.

© Copyright Stiri din Sanatate