Anumite afectiuni oculare netratate pot duce la orbire

Autor: Alin Marinescu

Data: 14.10.2018

 

 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 253 de milioane de oameni sufera de orbire sau se confrunta cu deficiente grave sau moderate de vedere. Desi tresarim cand ne gandim la aceasta cifra colosala, vestea buna este ca mai mult de 75% dintre aceste afectiuni pot fi evitate sau tratate. Cateva dintre problemele de vedere vin odata cu varsta, insa, desi ne deranjeaza cumplit, majoritatea nu prezinta motive de ingrijorare, aici ne putem referi la dificultatea cu care privim anumite obiecte apropiate. Dar lasand la o parte inaintarea in varsta, trebuie sa acordam atentie schimbarilor care ne pot ameninta vederea.

Cum stii, de fapt, daca problemele pe care le ai sunt doar inceputul unor afectiuni grave? Informeaza-te cu privire la fiecare deficienta oculara, iar daca te identifici cu o anumita conditie din cele precizate, asigura-te ca apelezi la ajutorul unui medic oftalmolog in cel mai scurt timp. Pentru preventia aparitiei unei eventuale probleme, expertii recomanda consultul regulat. „Controalele oftalmologice la un medic de specialitate pot detecta cu exactitate simptome ale diferitelor boli, pe care un pacient s-ar putea sa nu le observe. Chiar daca ai impresia ca acuitatea ta vizuala nu prezinta schimbari sau nu observi niciun simptom care crezi ca ti-ar putea afecta vederea, este important sa mergi preventiv la un control oftalmologic de rutina, macar o data la doi ani', explica dr. oftalmolog Cristina Ciuca de la Optica Medicala Videt.ro.

 

Cataracta si viciile de refractie necorectate raman, in continuare, cele mai comune cauze ale afectiunilor oculare si ale orbirii, potrivit specialistilor. Viciile sau erorile de refractie necorectate, afecteaza perceptia obiectelor la apropiere si la distanta, cele mai intalnite fiind miopia, astigmatismul si prezbiopia. Acestea pot fi corectate prin purtarea de dioptrii corespunzatoare fiecarei afectiuni in parte.

Cataracta este acea conditie care provoaca vederea in ceata sau sensibilitate la lumina puternica, iar medicii recomanda interventia chirurgicala, deoarece, netratata, poate duce la complicatii grave sau chiar la pierderea vederii. „La nivel mondial, cataracta continua sa ramana in varful listei cauzelor de orbire, iar viciile de refractie necorectate sunt principala cauza a tulburarilor moderate sau severe de vedere la distanta', spune dr. Cristina Ciuca.

In topul cauzelor de probleme de vedere la nivel global, intalnim si glaucomul, care se manifesta prin ingustarea campului vizual, afectand treptat vederea. Pentru ca nu poate fi vindecat, se recomanda tratamentele cu picaturi sau laser, iar in cazul situatiilor mai grave, medicul oftalmolog este nevoit sa intervina chirurgical. Degenerescenta maculara legata de varsta duce la incetosarea vederii, precum si la perceptia gresita a culorilor si detaliilor. Aceasta afectiune este principala cauza de scadere a vederii la persoanele cu varsta de peste 50 de ani, cel mai recomandat tratament fiind interventia cu laser.

Opacitatea corneei afecteaza vederea prin modificarea transparentei corneei, iar cel mai recomandat tratament este urmarea unei retete prescrise de medic sau operatia.
Retinopatia diabetica este o afectiune care rezulta dintr-o complicatie a diabetului zaharat, afectand retina si reducand vederea. Cea mai buna solutie pentru vindecare este interventia chirurgicala cu laser.

Pentru a preveni aceste afectiuni, specialistii ne indeamna sa mergem la un control oftalmologic regulat, sa cunoastem istoricul problemelor de vedere din familie, sa consumam zilnic antioxidanti, sa reducem zaharul, sa purtam ochelari de soare cu protectie UV, sa luam o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute in fata ecranului si sa fim foarte atenti atunci cand folosim lentile de contact. Ziua Mondiala a Vederii face parte din programul VISION 2020, initiat de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si AIPO (Agentia Internationala pentru Prevenirea Orbirii) si este o miscare globala care are ca scop combaterea fenomenului de orbire prin reducerea de pana la 25% a afectiunilor de vedere evitabile pana in anul 2019. sursa: elle.ro

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate