5 plante indicate în tratarea hemoroizilor
5 plante indicate în tratarea hemoroizilor

Deranjanţi sau stânjenitori, hemoroizii sunt o problemă pe care nu trebuie să o ignori. Din fericire, natura are leacuri şi pentru această afecţiune, utile în acest sens fiind tratamentele cu plante, atât cele interne, cât şi cele externe. Prin modificarea stilului de viaţă şi prin folosirea unor remedii naturiste, simptomele pot fi ameliorate.

Coada-şoricelului
Planta este renumită pentru capacitatea de a opri hemoragiile şi de a cicatriza rănile. De aceea, coada-şoricelului este indicată pentru folosirea externă. Se pot face băi de şezut sau se pot aplica unele comprese cu decoct din coada-şoricelului, preparat din 60 g de flori la 1 litru de apă. Pentru tratamentul intern al hemoroizilor, este benefic şi amestecul de ceai de coada-şoricelului – coajă de cruşin (1 lingură din acest amestec la un sfert de litru de apă), consumat de 2-3 ori pe zi.

Lumânărica
Băile de şezut cu lumânărică sunt foarte utile în ameliorarea hemoroizilor. Se prepară o infuzie din 50 g de frunze de lumânărică la 1 litru de apă clocotită. Sunt recomandate 2 astfel de băi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare.

Mărul-lupului
Planta este recomandată pentru hemoroizii externi. Se prepară o infuzie din 5 linguri de plantă la 2 litri de apă clocotită. Această infuzie se foloseşte pentru băi de şezut, făcute seara, înainte de a merge la culcare. Este indicat ca durata acestor băi să fie de aproximativ un sfert de oră.

Gălbenelele
Planta are o acţiune cicatrizantă şi antiinflmatoare şi poate fi utilizată atât extern, cât şi intern. Pentru băi şi comprese, se prepară o infuzie din 10 g de flori şi 100 ml de apă. Pentru tratamentul intern, se beau zilnic 3 căni de infuzie, între mese. De asemenea, pentru toaleta locală, este indicat şi unguentul de gălbenele sau cel în combinaţie cu tătăneasă.

Muşeţelul
Plantă antiseptică şi antiinflamatoare, muşeţelul este util pentru tratarea hemoroizilor. Ceaiul de muşeţel este recomandat atât intern (uşurează scaunul), cât şi extern (băi, comprese şi alifie). Pentru tratamentul intern, se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate la 200 ml de apă clocotită şi se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale. Se mai pot aplica şi comprese locale cu infuzie de muşeţel (2 linguri la 1 cană cu apă).

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate