5 cele mai frecvente boli ale copilăriei care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 cele mai frecvente boli ale copilăriei care nu ar trebui să te îngrijoreze

Un copil bolnav este coşmarul oricărui părinte. Însă adevărul este că cei mici răcesc din te miri ce, sunt predispuşi la a contracta tot felul de microbi cu care organismul lor nu este obişnuit, iar majoritatea părinţilor ştiu că toamna, la reînceperea şcolii sau a programului la grădiniţă, trebuie să se aştepte la un nou val de gripe şi viroze.

Unele boli ale copilăriei pot fi însă şi benefice: le asigură celor mici imunitatea pe viaţă şi previn complicaţiile dificile pe care boala le are la vârste mai înaintate. De exemplu, vărsatul de vânt sau rubeola sunt extrem de periculoase în cazul femeilor însărcinate care nu au făcut aceste boli în copilărie şi pot cauza inclusiv malformaţii ale fătului. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale copilăriei şi la ce ar trebui să te aştepţi:

Banala răceală

Febră uşoară, tuse, congestie nazală şi gât roşu, inflamat - acestea sunt simptomele răcelii de care copiii se pot îmbolnăvi şi de cinci-şase ori pe an. De regulă, medicul pediatru îţi va recomanda ca cel mic să se odihnească, să bea multe fluide pentru a preveni deshidratarea şi îi poate prescrie nişte medicamente pentru a-i scădea febra. O răceală durează, în medie, între cinci şi şapte zile şi este bine să ceri întotdeauna părerea medicului pentru tratamente sau remedii. Tratamentele aplicate după ureche nu numai că pot fi ineficiente, dar îi pot creşte rezistenţa celui mic la substanţele active, care vor deveni inutile ulterior în tratarea afecţiunilor.

Scarlatina

Scarlatina este frecventă mai ales în rândul copiilor care au contact cu comunitatea pentru prima dată: atunci când abia ai început să îl duci la creşă, la grădiniţă sau la şcoală. Boala începe să se manifeste prin febră, vărsături şi erupţii roşiatice pe piele, dureri în gât şi dureri abdominale. Erupţiile care apar pe piele pot provoca mâncărimi, iar ulterior pielea începe să se cojească. Fiind o boală extrem de contagioasă, va trebui să îl ţii acasă pe cel mic şi să urmezi întocmai tratamentul recomandat de medic. Scarlatina nu este o afecţiune periculoasă, dar este bine să mergi la pediatru imediat ce observi primele simptome, întrucât poate avea complicaţii serioase dacă nu este descoperită şi tratată la timp.

Rubeola

Rubeola este una dintre cele mai „blânde” boli ale copilăriei. Simptomele sale trec adeseori neobservate şi, dacă nu ar fi erupţiile roşiatice care apar pe piele, ai putea să nici nu îţi dai seama de ea. Rareori, apar simptome ceva mai severe, cu febră, nas înfundat şi tuse. Rubeola se manifestă în special prin erupţiile cutanate care acoperă tot corpul, însă care nu provoacă mâncărimi sau vreun disconfort. Medicul pediatru îţi va recomanda o dietă specială pentru cel mic, care va trebui să stea acasă una-două săptămâni, până când erupţia dispare şi boala nu mai este contagioasă.

Varicela sau vărsatul de vânt

Varicela este o boală foarte contagioasă, cauzată de un virus care poate fi contractat prin aer. Afecţiunea se caracterizează prin apariţia unor erupţii deranjante, pe tot corpul, care cauzează mâncărimi şi disconfort, fiind adeseori însoţită şi de febră. Poate cel mai important şi dificil lucru este să le explicăm copiilor şi să îi convingem să nu se scarpine, întrucât ruperea veziculelor sau a crustelor care se formează ulterior poate lăsa semne. Deşi nu este o boală gravă, varicela poate crea mult disconfort, iar pentru a ameliora senzaţia de mâncărime pot fi eficiente soluţiile mentolate care calmează pielea. Complicaţiile bolii apar în special în cazul persoanelor adulte, care nu au suferit de această afecţiune în copilărie, iar riscul este cu atât mai mare în cazul femeilor însărcinate.

Boala mână-gură-picior

Boala mână-gură-picior este una extrem de contagioasă, fiind cauzată de virusul Coxsackie A 16. Afecţiunea apare cu precădere pe timpul verii şi se poate transmite rapid de la un copil la altul. Această boală se poate manifesta prin simptome destul de severe încât să sperie orice părinte: febră mare, care poate atinge şi 40 de grade Celsius, dureri în gât, erupţii veziculare deranjante, care apar întâi la nivelul gurii, la mâini şi ulterior pe picioare, de unde şi numele bolii. Afecţiunea se vindecă de la sine, după aproximativ o săptămână, însă este important să ai un diagnostic corect pus, aşa că nu ezita să mergi cu cel mic la medicul pediatru, dacă observi simptome specifice acestei boli.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate