4 semne de avertizare că aveți boala Lyme transmisă de căpușe
 
capusa
 

Unii experti în boli infecțioase explică care sunt primele simptome ale bolii Lyme după o mușcătură de căpușă.

În timp ce sosirea verii le-a oferit oamenilor posibilitatea de a petrece mai mult timp pe gazon sau drumeții pe traseele împădurite, căpușele sunt în plină forță pentru a găsi o gazdă.

Căpușele sunt acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor care sunt responsabile de transmiterea bolii Lyme, cea mai frecventă boală umană cauzată de mușcăturile de căpușe și de transmiterea paraziților.

Deși poate fi tratată cu antibiotice dacă este descoperita devreme, dacă este lăsată netratată, simptomele bolii Lyme se pot răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome precoce ale bolii Lyme, astfel încât să nu ajungi cu această boală in stadii avansate, potrivit experților citați de The Huffington Post.

Dr. Tammy Lundstrom, specialist în boli infecțioase, și dr. Sarah Park, medic infecționist la Trinity Health din Michigan, recomandă să tineti cont deurmătoarele semne timpurii ale bolii Lyme.

Erupție cutanată concentrică

Cunoscut oficial ca „eritem migrator”, erupția cu aspect concentric este cel mai frecvent simptom precoce al bolii Lyme, a spus dr. Lundstrom.

„Cu toate acestea, poate fi foarte slab vizibil, în 20-30% din cazuri sau poate fi absent și poate fi greu de văzut pe tonurile mai închise ale pielii”, spune medicul.

Această erupție apare de obicei de la 3 până la 30 de zile după mușcătura de căpușă, a adăugat Dr. Park.

Simptome asemănătoare gripei

Simptomele includ stari similare cu cele din COVID-19, gripa și chiar răceala comună, iar dacă aveți dureri articulare, frisoane, febră, dureri de cap sau alte simptome asemănătoare gripei, boala Lyme poate să nu fie primul lucru la care vă gândiți, dar ar trebui să o luati in considerare.

„Aceste simptome ar putea fi ușor confundate cu o infecție virală comună, cum ar fi o răceală sau o gripă”, a spus dr. Lundstrom. „Cu toate acestea, apariția acestor simptome a fost asociată cu o potențială expunere la căpușe, aceste simptome care apar după trei până la șapte zile, ar putea indica boala Lyme ca posibilă cauză.

Oboseala

Oboseala bruscă poate fi, de asemenea, un semn precoce al bolii Lyme.

„Oboseala este un simptom precoce care este adesea trecut cu vederea și se crede că se datorează lipsei de somn sau activităților zilnice normale”, dar poate masca boala Lyme, a spus Parker.

Erupție cutanată atipică

Anumite erupții cutanate pot fi, de asemenea, simptome precoce ale bolii Lyme.

„Erupția poate apărea inițial ca mici umflături roșii sau puncte roșii solide care apoi se extind treptat, dar nu toată lumea are acest tip de erupție”, spune dr. Parker. „Pot să apară și alte manifestări ale pielii, cum ar fi urticaria”.

Cum să preveniți boala Lyme

Deși boala Lyme este tratabilă atunci când este depistată devreme, cel mai bun scenariu este că nu aveți deloc boala Lyme, motiv pentru care este important să vă protejați de căpușe.

„Boala este cauzată de căpușe în stadiul de nimfă, nu de adulți”, a spus dr. Lundstrom. „Pot fi foarte mici, de dimensiunea unei semințe de mac și greu de văzut, dar este important să faceți o verificare amănunțită a căpușelor după ce reveniti de la activitatile petrecute in aer liber. Aceasta verificare include pliurile pielii și părul. Recunoașterea și tratamentul timpuriu reprezinta o modalitate bună de a preveni artrita, dureri de cap, gât înțepenit sau simptomele cronice, cum ar fi lăsarea feței."

Pe lângă verificarea pielii, dr. Lundstrom recomandă purtarea unor pantaloni lungi și cămăși cu mâneci lungi atunci când mergi in drumeții.

"Folosiți spray de insecte care poate sa fie aplicat pe piele. Mergeți pe traseele marcate pentru a minimiza contactul cu vegetația și verificați întotdeauna pielea și îmbrăcămintea cu atenție, făcând duș pentru a vă spăla după fiecare drumeție, astfel incat sa eliminati căpușele neatașate", a continuat ea.

 

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate