4 măsuri de prevenţie care îţi pot îmbunătăţi pe termen lung sănătatea
De obicei, ne gândim la sănătatea noastră abia atunci când nu ne simţim bine. Amânăm la nesfârşit controalele de rutină la medic, ne facem analizele doar când avem o problemă şi rareori ne asumăm un stil de viaţă care să ne îmbunătăţească funcţionarea organismului şi să scadă riscurile apariţiei unor probleme mai târziu. Cu toate acestea, sănătatea noastră este cel mai de preţ bun - atunci când nu te simţi bine, calitatea vieţii tale are cel mai mult de suferit.
În aceste condiţii, este timpul să îi ascultăm cu mai mare atenţie pe medici şi să nu ajungem la ei doar atunci când ne doare ceva sau când ne simţim rău. Iată care sunt cele mai importante măsuri de prevenţie pe care le poţi lua acum şi care pot avea un impact semnificativ pentru sănătatea ta pe termen lung:
Fă zilnic mişcare
Atunci când auzim că ar trebui să facem frecvent mişcare, ne gândim, de obicei, la practicarea unui sport. Însă studiile ne arată că este suficient să facem zilnic o plimbare de 20-30 de minute pentru a ne pune sângele în mişcare şi a scădea riscul apariţiei unor afecţiuni. Spre exemplu, mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, poate reduce riscul apariţiei bolilor cardiace cu 19%. Un alt studiu ne arată că o plimbare de doar 15 minute, după micul-dejun, după prânz sau cină, ajută la reglarea glucozei din sânge şi prevenirea apariţiei diabetului.
Investeşte într-o asigurare de sănătate bună
Tratamentele şi intervenţiile medicale, uneori chiar şi cele minore, pot fi destul de costisitoare. Iar în cazul unor afecţiuni complicate, sumele depăşesc chiar şi puterea financiară a persoanelor care au salarii peste medie. În cazul intervenţiilor care nu se pot realiza în ţară şi pentru care este nevoie de o deplasare la o clinică din străinătate, aceste sume sunt de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de euro. De aceea, este important să nu treci cu vederea cât de important este să ai o asigurare de sănătate care să îţi acopere efectuarea unor servicii medicale complete şi care să fie valabilă inclusiv în clinicile şi spitalele din străinătate.
Nu amâna investigaţiile de rutină
Controalele medicale de rutină au rolul de a depista încă din faza incipientă potenţialele probleme de sănătate, care au astfel şanse mai mari să fie tratate cu succes. Majoritatea românilor ajung însă la medic abia atunci când problemele de sănătate îi împiedică să îşi desfăşoare activităţile zilnice. Controalele anuale, precum examinările uzuale, testele de screening sau analizele, ar trebui să fie însă o prioritate pentru oricine şi să nu mai fie amânate de fiecare dată. În ceea ce priveşte frecvenţa cu care ar trebui să faci unele teste, medicul specialist este cel împreună cu care poţi stabili acest lucru, în funcţie de problemele de sănătate pe care le-ai avut în trecut, istoricul medical din familie, precum şi factorii de risc.
Evită excesul de zahăr şi grăsimi
Auzim tot mai des că ar trebui să evităm consumul în exces de zahăr şi grăsimi, însă adeseori nu suntem conştienţi de faptul că acestea două se regăsesc chiar şi în alimentele aparent sănătoase. Diabetul şi colesterolul mare se află adeseori la originea multor afecţiuni şi pot provoca boli cardiace sau neurologice grave. Pentru a preveni aceste boli, dincolo de analizele de rutină pe care ar trebui să le efectuezi periodic, este bine să ai o alimentaţie cât mai echilibrată, bogată în proteine, nutrienţi, vitamine şi grăsimi nesaturate. Ai grijă să citeşti mereu eticheta produselor - de exemplu, multe sucuri naturale au adaos de zahăr, în timp ce unele produse promovate drept sănătoase pot avea cantităţi excesive de grăsimi nesănătoase.
© Copyright Stiri din Sanatate