Ţintaura, plantă de leac. Află ce poate trata!
Ţintaura sau centaura (Centaurium erythraea) este una dintre cele mai vechi şi cunoscute plante medicinale, având o acţiune detoxifiantă foarte puternică. În plus, planta este recomandată în indigestie şi lipsa apetitului, este un purificator hepatic, are rol cicatrizant şi poate fi un leac de febră.
Ţintaura face parte din familia „Gentianaceae” şi este o plantă mică, anuală, originară din Europa şi naturalizată în America de Nord. Poate creşte până la 30 cm înălţime în pajişti bogate, precum şi în dune uscate, înflorind îndelung din iunie şi până în septembrie. Rădăcina este fibroasă şi lemnoasă, iar planta are frunze ovale de culoare verde deschis, fructe cu capsulă pline de seminţe şi flori de culoare roz deschis până la roşu. Planta are un gust amar accentuat, de unde şi numele de „fierea pământului”. În compoziţie, se găsesc glicozide amare, alcaloizi, acizi fenolici şi altele. Momentan, sunt cunoscute aproximativ 40 de subspecii de ţintaură.
Legenda spune că centaurul Chironia şi-a vindecat rana, provocată de o săgeată otrăvită, cu ţintaură, de unde şi numele acesteia. Cuvântul „Erythraea” este derivat din grecescul „erythros”, care se referă la culoarea roşu. Anglo-saxonii l-au folosit pentru muşcături de şarpe şi alte otrăvuri, dar şi pentru vindecarea febrei. În Egipt, planta era folosită pentru tratarea hipertensiunii arteriale şi a calculilor renali. Ţintaura este ingredientul ales pentru prepararea vermutului şi a mai multor lichioruri amare.
Planta este contraindicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, dar şi celor care suferă de ulcer gastric, duodenal sau gastrită hiperacidă.
Remedii
Ceaiul STIMULEAZĂ BILA
Planta conţine substanţe precum critaurina, critocentaurina, critricina, critrosterina şi acid oleanolic care stimulează secreţia de enzime digestive. Ţintaura echilibrează nivelul acidului din stomac, ajută la îmbunătăţirea metabolismului proteinelor şi îmbunătăţeşte, în special, absorbţia calciului, a fierului şi a vitaminei B12 în organism. Ceaiul este indicat, în special, pentru lipsa poftei de mâncare. Dacă este consumat cu o jumătate de oră înainte de mese, ceaiul de ţintaură ajută împotriva arsurilor la stomac, balonării ori constipaţiei. De altfel, poate stimula producţia de bilă, ajutând ficatul să elimine toxinele cu mai multă viteză şi uşurinţă. Pentru preparare, pui 1-2 linguriţe de plantă uscată la 1 cană cu apă fierbinte. Dai deoparte 3-5 minute, în funcţie de intensitatea gustului, apoi strecori ceaiul. Îl bei neîndulcit.
Sucul are rol de VINDECARE
Sucul de ţintaură, aplicat extern, ajută la limpezirea ochilor. În acest caz, unii specialişti sugerează combinarea sucului de ţintaură cu puţină miere pentru a curăţa „vederea”. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, sucul aplicat pe piele poate vindeca rănile deschise sau mai vechi. Pentru preparare, vei stoarce ori zdrobi planta proaspăt culeasă. Cu calităţi astringente puternice, ţintaura poate fi utilizată ca toner pentru piele, reducând aspectul porilor dilataţi.
Tinctura ajută împotriva INDIGESTIEI
Ţintaura este indicată, în special, pentru cazurile de dispepsie şi diaree, însoţite de tulburări hepatice şi biliare, care sunt cauzate de o dietă dezechilibrată. Se poate combina cu rădăcina de agrişe pentru tratamentul icterului. Pentru preparare, mărunţeşti planta şi o pui într-un borcan peste care vei turna alcool alimentar sau ţuică de casă. Laşi la macerat maximum 2 săptămâni, agitând borcanul de câteva ori pe zi. Ulterior, strecori tinctura în sticluţe şi le dai deoparte la rece. Poate fi adăugată în apă sau în suc de fructe. Se consumă 2-3 ml de 2-3 pe zi atunci când este necesar.
Siropul combate FEBRA
Planta stimulează transpiraţia, care la rândul său, are rolul de a regla temperatura corpului. nt în reducerea febrei şi a fost folosit în trecut ca substitut al chininei. Cercetările au arătat că reducerea febrei se datorează în mare parte acizilor fenolici din compoziţie. Pentru preparare, vei amesteca infuzia de ţintaură cu ½ kg de zahăr sau de miere. Fierbi compoziţia câteva minute până obţii siropul. Adulţii pot lua câte 3-4 linguri pe zi, în timp ce copiii au nevoie doar de 3-4 linguriţe pe zi, nu mai mult de 3 zile consecutiv.
© Copyright Stiri din Sanatate