psoriazis
Întrebări şi răspunsuri despre psoriazis

Boală cronică autoimună, determinată de o defecţiune a sistemului imunitar, psoriazisul afectează aproape 2% din populaţia Europei. În România, 400.000 de persoane sunt afectate de această boală.

1. De ce apare?
Aproape 10% dintre noi avem combinaţia de gene care ne predispune la apariţia bolii, potrivit estimărilor Fundaţiei Naţionale pentru Psoriazis din SUA. Totuşi, fără un factor care să o declanşeze, boala nu se va manifesta. Specialiştii consideră că psoriazisul apare atunci când sistemul imunitar percepe greşit un semnal de pericol şi interpretează propriile celule epidermice ca pe nişte invadatori ai organismului.

2. La ce vârstă se manifestă?
Potrivit statisticilor, în cele mai multe cazuri, această afecţiune se declanşează între 15 şi 35 de ani, dar poate să apară şi după vârsta de 50 de ani. În cazul tinerilor, cel mai adesea există un istoric de psoriazis în familie.

3. Care sunt simptomele bolii?
Există mai multe forme de manifestare:

- psoriazisul cu plăci: cea mai comună formă. Petele sunt mari şi roşii, acoperite cu scuame albicioase de celule moarte.

- psoriazisul gutos: se declanşează cel mai adesea spre finalul copilăriei şi începutul pubertăţii. Petele sunt mai mici şi mai puţin accentuate.

- psoriazisul inversat: pete roşiatice netede în pliurile pielii

- psoriazisul pustular: băşici cu puroi neinfectat.

- psoriazisul eritrodermic: o formă rară, profund inflamatoare, care afectează o mare parte din suprafaţa corpului.

- artrita psoriazică: în jur de 20% din persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită.

Este posibil ca o persoană să dezvolte mai multe tipuri de psoriazis, în acelaşi timp.

4. Cum se tratează?
Pentru formele uşoare de psoriazis, se prescrie o combinaţie de corticosteroizi şi derivaţi ai vitaminei D. Pentru psoriazisul moderat şi sever, fototerapia (terapia cu lumină) urmată sub urmărire medicală poate fi eficientă, la fel şi tratamentul cu un medicament numit metotrexat. În acest moment, o nouă generaţie de medicamente se află în diferite stadii de testare. Mulţi specialişti cred că 2 substanţe – ixekizumab şi brodalumab – ar putea reduce simptomele de psoriazis pentru un procent mare de bolnavi. Cu atât de multe opţiuni disponibile în prezent şi cu promisiunea unor medicamente noi în viitorul apropiat, mesajul este clar: există speranţă.

5. Se vindecă?
Nu. Dar uneori, când tratamentul este eficient, psoriazisul poate intra în remisie, iar simptomele dispar timp de săptămâni sau chiar luni.

6. Ce rol are stresul în declanşarea bolii?
Stresul – chiar şi aşa-numitul stres pozitiv, cum ar fi o reuşită – este un factor declanşator al psoriazisului.

7. Este contagios?
Nu. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care suferă de această boală se simt stigmatizate. Nu este uşor să vorbeşti despre boală şi să explici că nu este molipsitoare când cineva se înfioară la văzul erupţiei roşiatice de pe piele.

8. Cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii bolnavilor?
* Este esenţial să afle care sunt factorii declanşatori ai bolii şi, pe cât posibil, aceştia să fie evitaţi. * Prin sport. Un studiu efectuat în Portugalia a evidenţiat că activitatea fizică regulată poate scădea frecvenţa erupţiilor. * Băile călduţe cu săruri Epsom (sare amară), săruri de la Marea Moartă sau ovăz coloidal, urmate de o cremă hidratantă, pot calma erupţiile. * Să iasă la soare, dar fără să exagereze. Conform unui studiu efectuat în Norvegia, o zi la plajă poate influenţa pozitiv leziunile de psoriazis. * Renunţând la alcool şi tutun. Prezenţa alcoolului în organism favorizează apariţia erupţiilor şi interferează cu tratamentul pentru psoriazis. Tutunul are aceleaşi efecte negative.

9. Poate fi prevenit?
Dacă există un istoric al bolii în familie, riscul de a face psoriazis poate fi micşorat prin reducerea stresului, evitând iritarea sau rănirea pielii şi consultându-te cu medicul de fiecare dată când iei un medicament.

10. Ce se întâmplă dacă tratamentul este întrerupt?
Oprirea bruscă a tratamentului, cum e cel cu corticosteroizi, poate declanşa o formă mai severă de psoriazis.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate