tratament glaucom
În ce constă tratamentul glaucomului

Una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni oftalmologice în rândul persoanelor în vârstă este glaucomul. De fapt, este a treia cauză de pierdere a vederii la nivel mondial. Iată de ce este important să fie tratat la timp!

Cauza apariţiei glaucomului este creşterea presiunii intraoculare, ceea ce afectează nervul optic, mai exact conexiunea dintre ochi şi creier. Glaucomul are o evoluţie lentă, de cele mai multe ori fără simptome, cele mai multe persoane ajungând la medic când este prea târziu, iar efectele sunt ireversibile.

Ce este şi cum se diagnostichează
Glaucomul arată o serie de afecţiuni care împiedică drenarea lichidelor de la nivelul ochilor, ceea ce duce la creşterea presiunii intraoculare. Atunci când nervul optic are de suferit, vederea începe să scadă, acesta fiind simptomul care trimite multe persoane la medic. În categoria de risc se află în primul rând persoanele în vârstă, însă şi cele care suferă de diabet sau cele care au avut în familie rude cu această afecţiune. Totodată, cei care suferă de hipertensiune sau hipotensiune arterială, au miopie severă sau au folosit pentru timp îndelungat picături de ochi pe bază de corticosteroizi sunt totodată predispuşi la glaucom. Pentru a nu se ajunge la orbire şi a diagnostica afecţiunea din timp sunt esenţiale controalele oftalmologice regulate.

Opţiuni de tratament
În funcţie de cât de avansat este glaucomul, pot fi prescrise diferite tipuri de tratament. Acesta are rolul de a scădea tensiunea intraoculară, încetinind boala, însă nu mai poate repara nervul optic.

1) Picături pentru ochi. Acest tratament este prescris la debutul bolii şi au rolul de a scădea presiunea intraoculară prin drenarea lichidului sau prin împiedicarea secreţiei de fluide în exces la nivelul ochiului. Se administrează de câteva ori pe zi, iar printre cele mai recomandate se numără prostaglandine, beta-blocante, inhibitori de anhidrază carbonică, agonişti alfa-adrenergici. Deoarece substanţele din picături sunt absorbite în sânge, este important să te consulţi cu medicul în cazul în care suferi şi de alte afecţiuni, cum ar fi cele cardiovasculare.

2) Tratament medicamentos. Atunci când picăturile nu sunt îndeajuns de eficiente pentru a scădea presiunea intraoculară, ele pot fi combinate cu tratament medicamentos. Acestea sunt fie beta-blocante, fie inhibitori de anhidrază carbonică, care au acelaşi rol ca picăturile.

3) Tratamente cu laser. Un tratament modern pentru galucom este terapia cu laser, recomandat în special celor care suferă de cea mai des întâlnită formă de glaucom, cea cu unghi deschis. Cu ajutorul laserului sunt corectate disfuncţionalităţi ale sistemului de drenaj de la nivelul ochiului, ceea ce duce la scăderea presiunii intraoculare. Sunt 3 tipuri de tratament laser recomandate pentru glaucom: iridotomia, trabeculoplastia, iridoplastia periferică.

4) Tratamentul chirurgical. Acest tip de tratament, realizat cu ajutorul microscopului, implică chirurgia de drenaj a canalului de la nivelul ochiului şi reconstrucţia sa. În unele cazuri este necesară aplicarea unui tub care să faciliteze drenajul. Totodată, în cazul glaucomului cu unghi deschis, tratamentul poate fi compus atât din picături pentru ochi, tratament laser şi microchirurgie.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate