Varsta peste 50 de ani si antecedentele familiale de polipi maresc riscul de cancer de colon

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru polipi colon

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventa forma de cancer la nivel mondial. Boala afecteaza in egala masura, atat femeile, cat si barbatii, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Circa 700.000 de persoane mor anual din cauza acestei afectiuni.

„Daca este depistat din timp si tratat, cancerul colorectal poate fi vindecat. Pentru ca boala sa fie identificata in primele faze de dezvoltare, ceea ce ce creste sansele de vindecare, recomandam tuturor persoanelor care au varsta de peste 50 ani sa efectueze o prima colonoscopie. in cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuata chiar si la varste mai tinere. Prin testare regulata, polipii precancerosi pot fi evidentiati si eliminati, ceea ce duce la scaderea semnificativa a riscului aparitiei bolii.”, explica dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog,la Institutul Clinic Fundeni, potrivit adevarul.ro.

Persoanele cu varsta peste 50 de ani si cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (parinti, frati, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile sa dezvolte aceasta boala, mai ales in cazul in care afectiunea a fost diagnosticata la o varsta tanara. in cazul in care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.

Cancerul colorectal apare atunci cand celulele maligne formeaza tumori in tesuturile sanatoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon“ sau „rectal“ este determinat de locul in care celulele maligne se formeaza si se inmultesc pentru a crea tumora primara, de unde, ulterior, se raspandesc la distanta, dand nastere metastazelor. in prima faza, adica in stadiul localizat, tumora nu depaseste organul din care ia nastere, adica colonul sau rectul. Pe masura ce boala progreseaza, tumora creste si se extinde la organele din jur si anume la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boala local-avansata. Daca diagnosticul nu este pus in aceste etape localizate ale bolii si tratamentul nu este initiat, celulele canceroase se raspandesc la distanta de organul de origine, pe cale limfatica sau prin sange, ceea ce duce la aparitia metastazelor. Anumite organe sunt mai susceptibile sa fie sediul metastazelor. Cel mai afectat organ este ficatul, dar uneori metastazele se pot localiza si in plamani, oase sau chiar la nivelul creierului. Boala debuteaza de multe ori asimptomatic, insa pe masura ce evolueaza, iar formatiunea tumorala creste, apar tulburari digestive care se manifesta prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numara: schimbarea tranzitului intestinal obisnuit (diaree, constipatie sau alternanta de constipatie cu diaree), scaune mai putin consistente decat de obicei, prezenta sangelui in scaun (fie rosu aprins, fie rosu foarte inchis sau negru), sangerare rectala, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere in greutate, senzatie accentuata de oboseala  (slabiciune).

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: varsta peste 50 de ani si antecedentele familiale de polipi maresc riscul de cancer de colon