Una din cinci conserve contine solutie pentru dezghetarea drumurilor si aditivi cancerigeni

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru conserve

Consumatorul contemporan este indemnat din toate partile sa apeleze la conserve, chiar daca are resursele necesare prepararii clasice a hranei. Dupa ce s-a obisnuit, devine un aparator convins al cauzei conservelor, carora le vede numai avantajele.

Castraveti in otet cu clorura de calciu, gem de prune cu acid citric si otet colorat cu caramel amoniacal - sunt doar cateva dintre produsele periculoase aflate pe rafturile magazinelor.

Studiul privind calitatea conservelor si a mixurilor industriale face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: "Sa invatam sa intelegem eticheta!".

Pentru ca producatorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioara nume atragatoare si inselatoare, consumatorii pot avea greutati in a face diferente intre un produs fara aditivi si unul cu incarcatura chimica mare.

Pentru a vedea ce contin conservele de acest tip, cat si mixurile/produsele folosite de catre unele gospodine atunci cand realizeaza in casa conserve de sezon, expertii APC au achizitionat 15 tipuri de conserve industriale, 7 tipuri de mixuri pentru "pregatirea rapida" a gemurilor/dulceturilor, 7 tipuri de mixuri/produse pentru pregatirea muraturilor si 2 tipuri de aditivi alimentari care se comercializeaza separat, respectiv acidul citric alimentar si benzoatul de sodiu.

E 211 - benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. 
Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD).

E 330 - acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Acidul citric distruge smaltul dentar si nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E 509 - clorura de calciu. Se obtine din calcar prin reactie cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obtinerea sodei. Cea mai larga utilizare, in ultimii si viitorii ani, a clorurii de calciu vizeaza prevenirea formarii ghetii si indepartarea acesteia de pe sosele. Acumularea (clorurii) de calciu in organism (hipercalcemie) determina o serie de reactii, printre care: gust calcaros in gura, dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma.

Cele 15 tipuri de conserve industriale achizitionate au in compozitie aditivi alimentari, care pot fi evitati daca realizam in casa astfel de produse.

- Rosii decojite intregi cu acid citric (Carrefour)
- Pasta de tomate 24% cu zahar 13,5 g/100 g produs si sare 1,91 g / 100 g produs (Legume fructe Buzau)
- Ardei capia copt cu clorura de calciu si zaharina (Winny Cora)
- Castraveti in otet cu arome si clorura de calciu (Home Garden Ungaria)
- Gem de prune cu acid citric, acid ascorbic si pectina (Home Garden Ungaria). 35 g fructe in 100 g produs finit cu 57,8 g zahar / 100 g produs
- Gem de prune cu acid citric si pectina (Carrefour). Produs preparat cu 65 g fructe pentru 100 g produs finit, cu 65 g zahar
- Gem de prune cu acid citric si pectina (Winny Provera Rom). Preparat cu 65 g de fructe pentru 100 g produs finit si 67 g zahar / 100 g produs
- Ardei usor iute cu acid citric si riboflavina (colorant) (K Classic)
- Rosii pasate cu acid citric, sare 2 g, zahar 2,5 g / 100 g (Passata Rustica Carrefour)
- Ardei capia copti si decojiti cu clorura de calciu si zaharina (indulcitor sintetic) (Giana)
- Sos din pasta de tomate cu amidon, acid citric si guma de guar, sare 2g, 10g zahar (Trade Aliment Minunea Naturii)
- Rosii cuburi cu acid citric (Delikat)
- Salata de vinete cu acid citric (Bunatate de Topoloveni)
- Salata de vinete cu sare iodata si acid ascorbic, sare 1,6 g (Capricii si Delicii, Prefera Foods)
- Sos cu pasta de tomate cu amidon, acid tartric, sorbat de potasiu si benzoat de sodiu si acid ascorbic (Regal)
- Otet obtinut din alcool etilic rafinat (Regal)
- Otet colorat cu caramel amoniacal E 150c (Benita, Slovaci

Mixurile folosite la prepararea gemurilor
- Gelfix Clasic contine acid citric si pectina E 440i (Dr Oetker RO SRL)
- Gelfix Super contine pectina (E 440i), acid citric (E 330), acid sorbic (E 200) si ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
- Gelfix cu indulcitor din Stevia contine pectina (E 440i), acid citric, acid sorbic, indulcitor glicozide derivate din steviol (E 960), ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
- Gelfix Extra contine pectina (E 440ii), acid citric, acid sorbic, ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
- Gelifiant cu fructoza contine pectina (E 440), acid citric, acid sorbic, ciclamat de sodiu (E 952), zaharinat de sodiu (E 954), ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)

Nota: Veti prepara dulceturi si gemuri cu 40% mai putine calorii fata de dulceturile preparate dintr-un kilogram de

zahar. O parte din zaharuri a fost inlocuita cu indulcitori. Zahar 31,9 g
Gelfixant Daily pentru obtinerea rapida a dulceturilor, gemurilor contine pectina din citrice si acid citric (SCM Colin Daily)

Nota: Jeleu (750 g suc de fructe si 850 g zahar), gem (1 kg fructe si 1 kg zahar)

Mixurile pentru muraturi
- Pikant fix iute (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)- Pikant fix Dulce - acrisor (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)
- Pikant fix Verdeturi (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)
- Daily Muraturi fixant (amestec pentru prepararea muraturilor) contine benzoat de sodiu (E 211)
- Tomato fix Dr Oetker (nu necesita sterilizare) contine acid sorbic (E 200)

Conservant alimentar la pliculet
- Daily - conservant alimentar
- Sare de lamaie Daily - acid citric alimentar
- Conservant de la Auchan - benzoat de sodiu
- Sare la lamaie Carrefour - acid citric alimentar
- Conservant Dr. Oetker - benzoat de sodiu (E 211)
- Colonial sare de lamaie Kets Production - acid citric alimentar
- Coaja de lamaie razuita Dr. Oetker (34% coaja de portocala) - contine E 341, E 300, E 304 si E 200

„Conservele industriale contin, aproape fara exceptie, aditivi de conservare, despre care se cunoaste ca pot dauna organismului daca sunt consumati in exces; indeosebi conservele de calitate slaba au cantitati mari de conservanti puternici, motiv serios de indemn la responsabilitate din partea consumatorilor. Mai ales in consumul copiilor sa nu fie frecvent prezente produsele conservate", ne atentioneaza Prof. Univ. Dr. Ion Schileru - Departamentul de Business, stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

"Din pacate, o parte a industriei alimentare a denaturat retetele traditionale ale unor produse precum castravetii in otet, pasta de tomate/alte produse pe baza de rosii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copti etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifica gustul specific al acestor produse si care pot duce si la aparitia unor probleme de sanatate. Industria le ofera celor care nu sunt informati cu privire la efectele unor chimicale asupra sanatatii, tot felul de amestecuri de substante chimice, care ar scurta perioada de pregatire a unor conserve si ar elimina anumite etape specifice realizarii conservelor in casa, cum ar fi sterilizarea", spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: una din cinci conserve contine solutie pentru dezghetarea drumurilor si aditivi cancerigeni