Trucurile care tin batranetea la distanta

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 20, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru batranete

Imbatranirea este o etapa inevitabila a vietii, insa creierul noastri a invatat cateva trucuri care ajuta la incetinirea, pe cat posibil, a acestui proces, potrivit rezultatelor unei cercetari recente citate de Science Alert.

Odata cu trecerea anilor, ne pierdem puterea de concentrare si rapiditatea cu care ne insusim si stocam informatiile. 

„Aceste rezultate arata ca varstnicii compenseaza declinul cognitiv cu o mai buna procesare a stimulilor pe care ii primesc”, a explicat echipa de cercetatori care a realizat studiu. 

Oamenii de stiinta au cooptat in aceasta cercetare 17 tineri si 10 batrani. Ei au fost rugati sa aranjeze pe diverse categorii de culori niste cercuri pictate diferit.

Unele combinatii de culori erau foarte asemanatoare, in timp ce altele erau extrem de diferite, iar participantii la studiu primeau feedback imediat cu privire la categoria corecta a cercului respectiv pe parcursul testului. 

Niciuna dintre „echipe” nu a avut probleme atunci cand au fost puse sa sorteze cercurile in culori foarte apropiate, insa grupul varstnicilor a intampinat greutati in a sorta cercurile foarte diferite. 

Potrivit cercetatorilor, oamenii folosesc doua strategii de categorisire principale, iar batranii trec mai greu de la o strategie la alta. Atunci cand au de-a face cu lucruri foarte diferite, le este mult mai greu sa gaseasca diferentele pentru ca este nevoie de o analiza aparte prin care sa identifice acele diferente. 

in urma testelor speciale care au fost facute pe parcursul desfasurarii acestui test, oamenii de stiinta arata ca grupul varstnicilor a folosit un tip special de atentie selectiva, membrii acestui grup fiind mai atenti la detalii decat tinerii. 

„Astfel, creierul este capabil sa incetineasca efectele nevative ale imbatranirii prin faptul ca isi creste nivelul de atentie”, a explicat unul dintre cercetatori. 

Cu alte cuvinte, creierul batranilor poate ca are mai putina putere, insa aceasta este folosita mult mai eficient. 

Oamenii de stiinta spera ca aceste noi descoperiri sa ii ajute sa gaseasca diferite tehnici prin care sa ii invete pe batrani sa isi antreneze nivelul de atentie. 

Acest studiu arata odata in plus cat de important este sa ne mentinem creierul activ, indiferent de varsta. 

sursa: gandul.info

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trucurile care tin batranetea la distanta