Tratamente naturiste în spondilita anchilozanta

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 1, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Tratamente naturiste în spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o leziune inflamatorie de natura reumatismala sau infectioasa, care afecteaza articulatiile coloanei vertebrale, cu evolutie progresiva de cronicizare catre anchiloza, printr-un proces de osificare, facand imposibila miscarea coloanei, a umerilor si a soldurilor.

Boala este mai frecventa de 5-7 ori la barbati decat la femei si poate sa înceapa chiar de la varsta de 20 de ani, prin crize intermitente de lumbago (dureri de sale), cu iradieri spre fese, spre coapse si în lungul nervului sciatic. Durerile se simt mai intens la excesele de tuse convulsiva si stranut, mai ales noaptea si spre dimineata.

Cauzele care determina boala sunt conditiile de munca grea în mediu rece si umed, traumatisme, oboseala, infectii tuberculoase, tulburari endocrine, infectii ale cailor urogenitale cu gonococi si sifilis. Coloana vertebrala se deformeaza, devine rigida, iar, împreuna cu articulatiile umerilor si soldurilor, formeaza un bloc osos, în timp ce musculatura se atrofiaza treptat.

În prezent, fitoterapia recomanda, ca adjuvante, speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative si revulsive local.

În uz intern se recomanda:

- infuzie din flori de musetel (o lingurita la 250 ml apa clocotita), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare si anestezice;

- decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin si mesteacan, herba de coada-calului, teci de fasole, radacini de lemn dulce, cu actiuni antiinflamatoare, fructe de ienupar - diuretic si dezinfectant, scoarta de salcie - analgezic si febrifug; din amestec se ia o lingura la 200 ml apa, se fierbe 2 minute, se infuzeaza 10-15 minute si se beau 3 cani pe zi.

În uz extern se aplica:

- comprese calde cu infuzie de sulfina, coada-calului si tataneasa.

- frectii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrisor, fructe de ienupar si ardei rosu, radacini de hrean si tataneasa;

- frectii cu ulei de ienupar, menta, pin, lavanda, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, musetel, sunatoare si eucalipt, folosite separat sau în amestecuri;

- cataplasma din doua linguri polen uscat si maruntit, amestecat cu 100 ml ulei vegetal; se fierbe 5-10 minute la foc redus, pana se obtine o pasta care se întinde pe zona dureroasa si se lasa peste noapte.

Primele simptome ca suferi de reumatism 

Alimentatia trebuie sa fie completa, pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) si saruri minerale. Se începe cu o cura depurativa de 5-7 zile pe luna, cu zarzavaturi crude, din care sa nu lipseasca varza, morcov, telina, sfecla rosie, marar, patrunjel, praz, ceapa, urzici, la care se adauga supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspat (1/2 litru), zer, iaurt, branza, untura de peste, orez (fiert în lapte), seminte crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierti în lapte si amestecati cu ulei de masline si un galbenus de ou).
Se mai poate consuma terci de grau încoltit, cu miere de albine si cafea de cicoare.

Dimineata, înainte de micul dejun, se beau 250 ml suc de telina, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), radacini de pastarnac sau patrunjel (100 ml), sfecla rosie (100 ml) si varza (100 ml). Se interzice consumul intern de hrean si ardei iute.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tratamente naturiste în spondilita anchilozanta