Suferi de dermatita atopica? Ce trebuie sa eviti

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dermatita

Dermatita atopica sau eczema atopica reprezinta o afectiune a pielii care se manifesta prin mancarime, roseata, uscaciune, vezicule, descuamare, scuame si cruste care apar frecvent la nivelul pliurilor coatelor si genunchilor, membrelor, fetei si trunchiului.

Din pacate, nu a fost descoperit inca un tratament care sa elimine definitiv dermatita atopica, dar exista tratamente si masuri de ingrijire care pot ameliora simptomele neplacute. In plus, cunoasterea factorilor iritanti este esentiala in prevenirea aparitiei unor noi pusee de boala.

Produsele de ingrijire

Sapunurile, spuma de baie si gelurile de dus comerciale irita cel mai frecvent pielea atopica. Acestea sunt, din pacate, cea mai frecventa sursa de declansare a puseelor de eczema, deoarece pacientii nu le considera daunatoare. Acestea elimina o buna parte din celulele cornoase si grasimile naturale care sunt deja deficitare in cazul pielii pacientilor care sufera de dermatita atopica. Rezultatul este o piele uscata si iritata progresiv, lucru ce va duce la acutizarea dermatitei.

Este recomandat ca aceste produse sa fie inlocuite cu uleiuri de baie hidratante, sapunuri "fara sapun", creme usoare, folosite regulat in locul sapunurilor obisnuite si a gelurilor de dus. Nu sunt atat de placut si usor de folosit si cu siguranta nu sunt atat de frumos mirositoare ca produsele comerciale, insa, mentin o bariera cutanata supla, hidratata, sanatoasa.

Imbracamintea

Evitarea hainelor sintetice, stranse pe corp, care favorizeaza transpiratia excesiva este la fel de importanta pentru a preveni aparitia eczemelor. Acestea trebuie inlocuite cu haine de bumbac, subtiri si lejere.

Substante chimice de uz casnic

Substantele chimice folosite in casa pentru curatarea suprafetelor si vaselor, precum si diluantii, vopselurile, odorizantele sunt cauze frecvente de declansarea eczemelor de la nivelul mainilor si fetei, prin transfer sau particule purtate prin aer.

Se recomanda folosirea de manusi protectoare care depasesc incheieturile mainilor, pentru a evita scurgerea substantelor in spatiul inchis dintre piele si material.

Alimentatia

Avand in vedere cresterea gradului de constientizare a legaturii dintre alimentatie si sanatate, s-a adus in discutie faptul ca factorii dietetici ar putea avea un rol in declansarea dermatitei atopice. Dovezile insa nu sunt destul de puternice pentru a putea recomanda cu fermitate un anumit regim alimentar care ar putea duce in schimb la deprivarea pacientilor de principii alimentare esentiale.

Cu toate aceste, este foarte important ca pacientii sau parintii copiilor care sufera de dermatitia atopica sa tina un jurnal al puseelor bolii si alimentelor care ar fi putut agrava eczema pentru a observa daca acest lucru se intampla repetitiv. Alimentele identificate pot fi consumate in cantitati mai mici sau evitate.

O dieta cu mai putine sau cantitati reduse de alimente care elibereaza histamina precum ciocolata,alcool, otet, branzeturi maturate, produse din carne afumate, alune poate reduce mancarimea si frecventa puseelor de boala.

In unele cazuri, in ciuda folosirii adecvate a tratamentelor recomandate de dermatolog si respectarea masurilor generale, puseele dermatitei atopice sunt frecvente si severe. In aceste cazuri, testarile alergice de tip "patch testing" pot identifica substante, numite alergeni, care declanseaza sau agraveaza boala. Evitarea acestora poate duce la un bun control al dermatitei atopice.

Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatologie si venerologie

sursa: ziare.com  

In : Stiri din Sanatate 


Tags: suferi de dermatita atopica? ce trebuie sa eviti