Stai ore intregi zilnic in fata unui ecran de computer? Iata ce poti sa patesti la maini si picioare

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 27, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stat la calculator

Orele petrecute in fata calculatorului sau a laptopului nu ne afecteaza numai vederea, ci intreg organismul.
Doctor Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ce afectiuni riscam daca petrecem foarte mult timp in fata calculatoarelor.
Specialistul ne-a explicat si care este pozitia corecta in care trebuie sa stam la birou, dar si la cat timp trebuie sa facem pauza.

Care este cea mai intalnita afectiune in cazul oamenilor care muncesc zilnic la calculator?

Indiferent daca munca noastra implica sau nu munca pe calculator, toti petrecem macar o ora sau doua pe zi folosind calculatorul. In secolul in care Internetul este o sursa de informatii, munca, dar si de entertainment, statul la calculator este deja un obicei normal, insa nu toti stim exact ce probleme putem avea daca stam prea mult la calculator. Cea mai frecventa afectiune pe care o intalnim sunt durerile la nivelul coloanei cervicale cat si lombare. Aceasta afectiune cu siguranta este mult mai des intalnita in cazul persoanelor care au munca ce implica statul in fata calculatorului cateva ore pe zi.

Care sunt primele semne? Cum recunoastem ca exista o problema si ca trebuie sa mergem la doctor?

Primul semn de alarma pe care corpul il transmite este disconfortul, iar multe persoane nu il baga in seama. Dupa aparitia disconfortului incep durerile la nivelul coloanei si al articulatilor, o data ce apar durerile inseamna ca trebuie sa ne prezentam la un medic de specialitate pentru un examen clinic si paraclinic adecvat, prin care se pot evita evolutia si dezvoltarea problemelor articulare.

Ce alte afectiuni riscam?

Cu siguranta timpul indelungat petrecut la birou si la calculator fara a schimba pozitia afecteaza tot organismul, nu doar la nivelul coloanei, ci toate articulatiile sunt afectate, mai ales daca adoptam o pozitie incorecta.
Pot sa apara dureri la nivelul umerilor (leziune de coafa rotatorie), la nivelul coatelor (sindrom de tunel ulnar), pumn (sindrom de tunel carpian), dureri la nivelul soldurilor, dureri de genunchi si glezne daca pozitia nu este adecvata si circulatia sanguina este comprimata.

La ce nivel trebuie sa fie asezat laptopul/desktopul pentru ca pozitia spatelui sa fie una corecta?

O pozitie corecta de stat la calculator este de a fi asezat pe un scaun ajustabil prin care putem adopta o postura cat mai dreapta a coloanei vertebrale, umerii sa fie relaxati, genunchii flexati la 90 de grade si gleznele la 90 de grade, indreptate inainte.
O postura corecta asigura confort organismului prin reducerea zonelor de stres, a durerilor de la nivelul gatului, umerilor si spatelui, impiedicand totodata deformarea coloanei vertebrale si aparitia cifozei.

Cum trebuie sa mentinem incheieturile, cum trebuie sa fie mainile asezate pentru a nu le face rau?

Mainile trebuie sa fie mentinute intr-o pozitie corecta ca sa nu ne afecteze articulatiile, umerii sa nu fie incordati si ridicati, bratele sprijinite pe manerelele scaunului si sa fie pe aceeasi linie cu antebratele, iar pumnii nu trebuie sprijiniti pe o suprafata dura pentru ca in timp din cauza presiunii continue poate sa apara sindromul de tunel carpian. Se pot folosi suporturi din silicon pe care sa spijinim pumnii pentru a reduce zonele de stres de la nivelul nervului median.

Pozitia picior peste picior este destul de periculoasa pentru sanatate. Din punct de vedere al sistemului osos aceasta pozitie ne poate afecta?

Aceasta pozitie intr-adevar comprima ciculatia sanguina, dar in afara de asta pune genunchiul intr-o pozitie de stres la nivelul compartimentului intern si produce intinderea ligamentului colateral extern, intindere ligamentara la nivelul soldului si stres asupra labrumului.

De asemenea, cat de periculos este sa caram tot timpul laptopul dupa noi? Ce afectiuni riscam din cauza greutatii pe care o caram zilnic?

Orice greutate in plus pe care o purtam in mod frecvent si timp indelungat afecteaza coloana si umerii. Din cauza greutatilor carate in mod excesiv pot sa apara intinderi musculare, dureri la nivelul spatelui, leziuni de labrum, cifoza sau, in cazuri mai avansate, chiar hernia de disc.

Este periculos sa stam multe ore in pat si cu laptopul in brate sau pe picioare? Sau in alte astfel de pozitii incomode. Ce riscam pe termen lung?

Statul cu laptopul in brate in aceeasi pozitie pentru mai multe ore si mai ales intr-una incorecta, cum ar fi statul intins pe canapea si capul intins spre stanga sau dreapta, duce la aparitia durerilor la nivelul gat.
De asemenea, daca folosim laptopul pozitionandu-l pe picioare, mentinem coloana vertebrala inconvoiata, provocand diferite afectiuni la nivelul vertebrelor.
Pentru a evita aceste dureri se recomanda mentinerea unei posturi corecte chiar si atunci cand lucram de acasa sau cand ne relaxam.
Nu trebuie uitat nici faptul ca lucrul cu laptopul in brate poate afecta sistemul reproducator din cauza temperaturii crescute si a radiatiilor emise, efect valabil atat in ceea ce priveste femeile cat si barbatii, in acelasi timp poate fi afectata si vederea lucrand ore intregi in fata calculatorului.
Chiar daca aveti o pozitie corecta la calculator este important sa luati o pauza de zece minute la fiecare ora pentru a face cativa pasi sau cateva exercitii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: stai ore intregi zilnic in fata unui ecran de computer? iata ce poti sa patesti la maini si picioare