Splina are un rol mult mai important decat se stie

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 22, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru splina

Splina face parte din aparatul sangelui, cu rol important în arhitectura sangelui. Splina are misiune si în sistemul imunitar, deci în autoapararea organismului, dar îsi face treaba si în circuitul glandelor. 

Cand si-au trait traiul globulele rosii se retrag în splina sa moara în ea, splina este astfel un cimitir al globulelor rosii. Dupa decesul acestor eritrocite ele sunt prelucrate în splina si resturile ajung în circuitul sanguin. Splina are grija si de numarul de limfocite, de aceste componente ale sangelui care lupta cu infectiile. Cand splina este marita scad limfocitele.

Splina are un rol si în populatia trombocitelor, cele care asigura coagularea sangelui. E necesar ca splina sa nu lipseasca din organism. În cazul unor traumatisme care lezeaza splina medicina stabileste 5 categorii de afectare a splinei. În categoriile 1, 2 si 3 de lezare a splinei, cand tesutul organului e ranit, dar n-au fost afectate vasele de sange, splina nu se opereaza, este lasata sa fie reparata de organism, pacientul este tinut medicamentos pe drumul echilibrarii. 

În tipurile 4 si 5, grave, chirurgul opereaza si îndeparteaza portiunile ranite ale splinei, iar dar din restul de splina pregateste un autoimplant. Portiunea neranita de splina este taiat în fasii, apoi chirurgul pregateste cubulete de splina, pe care le implanteaza în prapore. Aceasta grefa de splina din cea proprie este binevenita si organismul o ajuta sa îndeplineasca misiunea splinei în circuitul hematologic, în lantul imunitar si în sistemul endocrin.

Lipsa splinei în corp, ca urmare a scoaterii ei, poate deschide poarta unor infectii fulminante. De asemenea, se ajunge la o stricare a arhitecturii sangelui, cu consecinte rele în saracirea în globule albe ce lupta cu infectiile, cu consecinte în numarul de trombocite cu pericole în coagulari si hemoragii, cu efecte negative în soarta globulelor rosii batrane.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: splina are un rol mult mai important decat se stie