Simptomele depresiei pe care putini le recunosc

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 11, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru depresie

Cei mai multi dintre noi recunosc simptomele clasice ale depresiei, cu valul ei cenusiu de tristete si lipsa de motivatie si speranta. Dar oare o banala durere de stomac sau faptul ca esti artagoasa fara motiv ar putea fi simptomele depresiei? Sau, cu alte cuvinte, ai putea fi deprimata fara sa-ti dai seama?

De multe ori, depresia nu se rezuma doar la o tristete coplesitoare, asta si din cauza ca multi dintre noi sunt reticenti si nu iau in considerare depresia ca pe o cauza a altor manifestari fizice, pe care le asociem doar cu o perioada de slabiciune sau dam vina pe sistemul nostru imunitar scazut. Insa identificarea corecta si, pe cat posibil, si rapida a problemei duce si la solutionarea ei si, prin urmare, la intoarcerea la o viata fericita si sanatoasa.

Iata o lista cu simptomele depresiei, pe care nu trebuie sa le neglijezi:

Ai diverse tipuri de dureri

Depresia si durerea impart aceleasi cai si aceiasi neurotransmitatori. Iar statisticile confirma asta: aproximativ 75% dintre persoanele afectate de depresie sufera de dureri recurente, fiind de patru ori mai predispuse decat persoanele care nu au depresie sa acuze dureri de ceafa, de spate, de stomac sau de cap. Pentru ca, atunci cand suntem intr-o stare de spirit negativa, suntem mai conectati la semnalele pe care ni le da corpul nostru si, prin urmare, sesizam orice disconfort mai acut, fiindu-ne mai greu sa ne punem in functiune mecanismele de gestionare a durerii. Acesta este unul dintre simptomele depresiei.

Ai probleme cu greutatea

Fara sa-ti dai seama cand si cum s-a intamplat, constati ca abdomenul tau tonifiat a disparut sub un strat de grasime si te intrebi cum de a aparut acolo un colacel inestetic. Sa fie oare de la inghetata pe care o mananci cu atata voluptate la miezul noptii? Sau de la cinele gata preparate, incalzite la cuptorul cu microunde, atunci cand n-aveai chef sa faci cumparaturi si sa-ti gatesti? Desi alimentele pe care le mancam pe post de compensare a unor nevoi emotionale ne ridica nivelul de serotonina din organism, cu timpul mancatul cu substrat emotional compensatoriu ne adauga kilograme in plus si ne induce sentimente de vina si rusine.

Plus ca, nefiind constienta de adevarata cauza a castigului in greutate, adica depresia, nu faci nimic ca sa o rezolvi. Un nivel ridicat de stres este asociat, de asemeni, cu cresterea in greutate. La unele persoane functioneaza insa reversul: atunci cand sunt deprimate, pierd in greutate, intrucat depresia le inhiba apetitul.

Te simti ca si cum ai sta pe un butoi cu pulbere

Esti iritatata mai tot timpul? Simti ca iti poate sari tandara de la cea mai neinsemnata remarca? Atunci e foarte posibil sa fie mai mult decat o banala proasta dispozitie (desi nu prea exista asa ceva): probabil ca esti deprimata! Daca te simti ostila fata de cei din jurul tau (colegi, membri ai familiei, partener), tolerezi cu greu orice remarca, pe care o interpretezi intr-o nota mult prea personala, sau esti chiar furioasa pe toti si pe toate, e foarte posibil sa suferi, de fapt, de depresie. Pentru ca te afli deja intr-o zona negativa, dai mai mult acces in viata ta starilor negative, pe care in situatii normale reusesti sa le gestionezi mai bine: iritabilitate, frustrare, ba chiar furie.

Nu mai simti nimic

Nu te mai entuziasmeaza si nu te mai anima nimic? Te simti amortita din punct de vedere emotional si indiferenta la tot ce te inconjoara? Cei mai multi dintre noi au o motivatie pentru care se dau jos din pat de dimineata, fie ca e vorba de serviciu, de mersul la sala, de socializare sau, pur si simplu, de pregatirea micului-dejun si savurarea unei cafele. Persoanele deprimate nu mai gasesc insa nicio motivatie suficient de puternica.

Si, chiar daca reusesc cu greu sa se dea jos din pat, nimic nu le mai poate smulge un zambet sau o lacrima. Acest gen de comportament de „zombie” constituie unul dintre simptomele depresiei, iar pentru cei din jurul tau ai putea parea rece, distanta, detasata sau chiar aeriana, indepartandu-i pe cei care ar putea sa-ti ofere dragostea si sprijinul lor.

Bei mai mult alcool

Daca bei mai mult de un pahar de alcool pe zi, probabil ca te confrunti cu ceva mai serios decat o zi grea la serviciu. Aproape o treime dintre oamenii care sufera de depresie au si probleme legate de consumul de alcool. Si chiar daca un pahar iti poate imbunatati starea de spirit, un al doilea si un al treilea iti pot amplifica emotiile negative si semnele de deprimare: furie, agresivitate, anxietate si chiar o depresie si mai serioasa. E important sa stii ca nu doar alcoolicii abuzeaza de alcool.

Esti dependenta de Facebook

Sau de pariuri, sau de cumparaturi. In principiu, orice activitate pe care o practici in exces, si mai ales online. Exista studii care confirma ca persoanele care petrec mult timp online si care au mai multe interactiuni sociale in mediul virtual decat in realitate pot suferi de depresie. E posibil sa se simta privati de compania reala a oamenilor sau sa foloseasca mediul online pentru a scapa de propriile ganduri si sentimente. Este adevarat ca dependenta de internet si depresia sunt doua lucruri distincte, dar uneori se suprapun, pentru ca este vorba de acelasi tipar de comportament: cautarea unui mecansim de evadare din realitate.

Esti cu capul in nori

Visezi cu ochii deschisi? Iti imaginezi ca devii vedeta de cinema, ca te indragostesti nebuneste sau te lasi prada oricarui scenariu fantezist? Psihologii de la Universitatea Harvard au demonstrat ca suntem mai fericiti atunci cand mintea noastra este mai ancorata in momentul prezent, iar cand mintea ne umbla aiurea, devenim mai melancolici, mai anxiosi, si prin urmare mai nefericiti. Desi visatul cu ochii deschisi ne poate ajuta sa gasim solutii cretaive la diverse probleme, cel mai adesea insa este unul dintre simptomele depresiei si de proasta dispozitie.

Esti adesea indecisa

Un studiu realizat de cercetatorii de la Columbia University arata ca luam zilnic cel putin 70 de decizii constiente. Sa ne dam jos din pat sau sa mai punem alarama sa sune peste un sfert de ora? Sa ne imbracam sau sa ramanem in pijama in timp ce pregatim micul-dejun? Sa mancam cereale sau omleta? Sa citim sau sa ne uitam la televizor? Insa, atunci cand suferim de depresie, aceste procese cognitive sunt mult incetinite si par o mare provocare. Lucrurile marunte, la care in mod normal nu ne gandim de doua ori, devin brusc decizii serioase si foarte greu de luat.

Nu te mai ingrijesti

Chiar daca aveai o rutina minimala de frumusete, atunci cand esti deprimata, ea va disparea cu totul. S-a constat ca problemele stomatologice (sau, mai precis, neglijarea lor) pot reprezenta unul dintre simptomele depresiei. Asa ca, daca nu-ti mai pasa cum arati, nu-ti mai faci dus, nu te mai duci la controale medicale regulate, nici macar nu te mai pieptani este foarte posibil sa suferi de depresie. Neglijarea exteriorului este un semn clar ca suferi in interior.

sursa: elle.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: simptomele depresiei pe care putini le recunosc