Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 18, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer mamar

Aproximativ 14% dintre cele aproape de femei care au fost consultate gratuit, cu ocazia campaniei „Nu am făcut destul“ desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) prezentau suspiciuni de cancer de sân. Cancerul mamar apare la femei din ce în ce mai tinere, mai arată datele.
Potrivit datelor FABC, este nevoie de un program național de screening:  peste 10% dintre femeile din mediul rural ar putea avea cancer de sân fără să știe. Alte  14% dintre femeile examinate în 2016 prezentau suspiciuni de cancer de sân, 78% dintre femeile examinate nu făcuseră, anterior, niciun control medical la sân, iar 6% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie.
Statistici îngrijorătoare în ceea ce privește incidența bolii în rândul româncelor care locuiesc în mediul rural
Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), 1.129 de femei din șapte județe (Bacău, Buzău, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți) au fost consultate clinic în perioada octombrie – decembrie 2016. Dintre cele 1.129 de femei, aproximativ 14% au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt: prezența formațiunilor palpabile, uneori chiar de 4 centimetri, dureroase sau nedureroase, precum și retractarea mameloanelor sau secrețiile mamelonare.
La fel de îngrijorător este și faptul că 78% dintre femeile examinate nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 13.5% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie.
Cancerul de sân, în cifre
Cifrele arată că 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țara noastră cu cancer de sân, iar statisticile din țara noastră înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar decât cea mondială (31%).
Simptome
Boala apare la femei din ce în ce mai tinere. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom. Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer. Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.
Recomandări importante în prevenție:
•    Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
•    Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
•    Mamografia: după vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
•   Un studiu recent a arătat că, n general, femeile care au mai multe legături sociale — inclusiv cele diagnosticate cu cancer de sân — au un risc de deces mai scăzut.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar