Semnele rupturii unui chist ovarian

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 8, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Semnele rupturii unui chist ovarian

Chisturile ovariene sunt foarte frecvente si pot fi intalnite la femeile de toate varstele. Medicii sustin ca majoritatea femeilor vor avea un chist ovarian la un moment dat in perioada de reproducere. Desi sunt mai putin frecvente la femeile aflate in menopauza, acestea pot reprezenta o problema de sanatate mai importanta.

Un chist ovarian este orice colectie de lichid situata la nivelul ovarului. Ovocitele in mod normal se formeaza in mici spatii pline cu lichid la nivelul ovarelor numite foliculi. Orice folicul ovarian mai mare de 2 centimetri poate fi numit - chist ovarian. Ele pot varia foarte mult in dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) si in etiologie. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natura benigna (necanceroase).

Tipuri de chisturi 
1. Chisturi foliculare -apar atunci cand, in timpul ovulatiei, ovulul nu este eliberat din folicul si creste in continuare in ovar. Uneori ovulul este eliberat, dar foliculul se umple in continuare cu lichide si sange si preseaza tesutul ovarului. Chisturile stimulate de estrogen pot atinge marimea unei portocale, dar pot fi si mai mari. 

2. Ovare polichistice - sunt marite si produc cantitati mari de hormoni masculini, care cresc dimensiunile suprafetelor de par pe corp. Apar si alte manifestari ale masculinizarii, inculsiv disparitia menstruatiei.

3. Chistul endometriozic ( sau endometriom ) - este determinat de endometrioza. Se dezvolta din insulele endometrului, care s-au prins in ovar. Au culoare maro inchis, de aceea se mai numesc si chisturi de ciocolata.

4. Chistadenom ovarian - este o tumoare benigna, care contine lichide si alte tesuturi. Poate sa se transforme totusi in maligna. Cauza care poate produce aceasta schimbare nu este cunoscuta.

Semne si simptome
Chisturile ovariene sunt de cele mai multe ori asimptomatice si sunt descoperite accidental la un control ginecologic de rutina sau la o ecografie pelvina. Uneori pot exista anumite simptome cum ar fi: dureri pelvine, disconfort abdominal, dureri in timpul contactului sexual.

Cum se manifesta ruptura de chist
Unele chisturi ovariene pot da complicatii cum ar fi: torsiunea de ovar si ruptura de chist ovarian.
Ruperea chisturilor se manifesta prin dureri abdominale intense, care apar brusc si care uneori explodeaza pana in umar. De asemenea, pot sa apara greturile si varsaturile, lipotimia, sangerarea, iar in cazuri grave, socul hemoragic.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semnele rupturii unui chist ovarian