Secretul grecilor pentru o dieta sanatoasa

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Secretul grecilor pentru o dieta sanatoasa

Alimentatia sanatoasa greceasca, se bazeaza pe o calitate exceptionala a catorva dintre cele mai recomandate alimente pentru dieta: masline si ulei de masline, produsele din lapte de capra, ceaiuri din plante, miere, verdeturi cat cuprinde si legume de sezon, crescute in propria gradina, intr-un mod cat mai organic posibil - folosind plante si alte trucuri pentru a tine daunatorii la distanta, in locul pesticidelor.

Un mic dejun grecesc cuprinde de regula: lapte de capra, vin, ceai de salvie sau cafea, cu miere si paine. Masa de pranz s-a bazat intotdeauna pe boabe (linte, garbanzos), cartofii, verdeturi (fenicul, papadie sau spanac) si orice alte legume de sezon din propria gradina.

Cina de pe timpuri era formata din paine de casa si lapte de capra. La Craciun si Paste, ei sacrifica porcul si se bucura de cantitati mici de carne impanata. Porcul taiat de Craciun era consumat in doua trei luni, asa ca moderatia era foarte importanta atunci cand se consumau alimente mai grele pentru stomac. in ziua de azi, a crescut consumul de carne si la greci, dar chiar si asa, sunt tot sub media de consum a celorlaltor tari europene.

Dieta greceasca se bazeaza mai mult pe lactate si legume proaspete, peste care se adauga uleiul de masline (adesea facut in casa, nu extravirgin), oregano, cimbru, rozmarin si nelipsita lamaie.

Ceaiurile sunt facute din ierburi uscate si sunt baute pe inserat, la sfarsitul zilei. Ele sunt preparate din maghiran salbatic, salvie (flaskomilia), un tip de ceai de menta (fliskouni), rozmarin si o bautura facuta din frunze de papadie fierte.

Toate acestea fac parte din dieta greceasca, satioasa, plina de savoare si bogata in vitamine, care cu siguranta joaca un rol foarte important in viata sanatoasa si longeviva a grecilor.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: secretul grecilor pentru o dieta sanatoasa