Riscul urias al netratarii bolilor copilariei

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil bolnav

Netratate corespunzator, bolile copilariei isi pot pune amprenta asupra intregii noastre existente, pentru ca unele dintre ele afecteaza sistemul nervos.

“Bolile eruptive ale copilariei, care se caracterizeaza prin anumite leziuni tegumentare asociate febrei de debut a bolii, sunt combatute in prezent prin vaccinare. Evolutia lor nu poate fi influentata prin tratament medicamentos, pentru ca se pot complica si pot lasa sechele permanente sau pot duce chiar la deces. Unele dintre ele afecteaza sistemul nervos central (pojarul, rujeola), provocand infectii serioase si deces. La copiii supravietuitori, urmarile sunt grave: encefalopatie (afectarea tesutului nobil al creierului) cu deficit cognitiv care nu se poate recupera (adica dintr-un copil inteligent devine un copil cu intelect afectat, care nu se va dezvolta corespunzator varstei, riscand sa devina inclusiv un adult asistat social).

Alte boli ale copilariei produc o afectare a sistemului nervos periferic, cum este poliomielita, cel mai evident fiind ca membrul afectat ramane subdezvoltat, mai scurt si mai subtire, provocand schiopatarea. Copilul va suferi pentru imaginea sa, dar nici nu se va putea juca sau va fi restrictionat in alegerea unei profesii mai departe, in adolescenta", precizeaza medicul de familie Ileana Efrim, potrivit gandul.info.

Daca rujeola provoaca pneumonii severe, oreionul afecteaza pangreasul si aparatul reproducator. “La baietii adolescenti, orhita urliana (afectarea tesutului din structura testicolului care produce spermatozoizii; la adolescent incepe productia de spermatozoizi, adica sunt apti pentru reproducere) determina sterilitatea secundara permanenta a viitorului barbat.

Altele, daca afecteaza mama in timpul sarcinii, determina infectie la embrion sau fat, pierderea sarcinii sau malformatii, adica sechele direct de la nastere. Aceste „boli ale copilariei” evolueaza in epidemii si rezervorul lor este cel uman, adica copilul/adultul infectat si bolnav. Vaccinarea contribuie la  "sterilizarea" focarelor sau scade foarte mult posibilitatea de infectare”, spune medicul de familie Ileana Efrim.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: riscul urias al netratarii bolilor copilariei