Remedii pentru tulburarile digestive

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru tulburarile digestive

Sarmalele, friptura de porc, toba, piftia, salata de boeuf si cozonacul sunt alimente nelipsite de pe masa romanilor în ziua de Craciun. Nutritionistii avertizeaza ca în aceasta perioada obisnuim sa mancam mai mult decat într-o zi obisnuita, astfel ca riscul aparitiei tulburarilor digestive este destul de ridicat.

Persoanele care au tinut post trebuie sa evite sa faca abuz alimentar, deoarece riscul aparitiei indigestiilor este ridicat. Abuzul de astfel de mancaruri indigeste, asa cum sunt produsele traditionale de Craciun, împreuna cu excesul de alcool pot declansa crizele pancreatice acute. Astfel, este recomandat sa mancati putin si des.

● Ceaiul de rostopasca reprezinta remediul ideal împotriva crizelor biliare. Specialistii în fitoterapie recomanda plante care favorizeaza eliminarea secretiei biliare, care usureaza digestia si care calmeaza durerile. Un astfel de remediu este si ceaiul de rostopasca preparat dintr-o lingurita de frunze uscate si din 250 ml de apa clocotita. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile.

● În cazul arsurilor stomacale este recomandat sa se bea un pahar mare de apa imediat imediat cum apare aceasta senzatie. Potrivit nutritionistilor, apa va dilua acidul si senzatia de disconfort va disparea.

● Chiar daca în perioada Craciunului meniul este unul încarcat în preparate de carne, nutritionistii recomanda sa mancam si fructe si legume. Acestea contin fibre si vor ajuta la combaterea indigestiei. Atentie! Fructele nu se mananca pe post de desert. Acestea se servesc la o ora dupa felul principal. În caz contrar fructele vor fermenta si exista riscul aparitiei indigestiei.

● Faceti miscare. O scurta plimbare prin parc este un remediu împotriva tulburarilor digestive care nu va da gres. Miscarea ne accelereaza tranzitul intestinal si ajuta la stimularea digestiei.

● Faceti pauze între mese si evitati asocierile gresite între alimente. Friptura de porc nu se va asezona cu o portie de cartofi prajiti. Salatele din cruditati sunt alegerile potrivite. Nutritionistii recomanda o pauza de cel putin o ora între felurile de mancare.

● Apa nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun, aceasta reducand aciditatea în stomac. Acelasi efect îl are si sucul proaspat din cartof. Sunt contraindicate bauturile care contin cofeina si tigarile, deoarece acestea irita esofagul.

● Iaurtul si alte produse lactate probiotice sunt remedii eficiente împotriva afectiunilor digestive care apar dupa petrecerea de Craciun. Aceste alimente ofera organismului bifidobacterii, bacterii prietenoase, care favorizeaza procesul de digestie. Acestea se gasesc în mod natural în tubul digestiv, dar sunt distruse de antibiotice si alte medicamente, de alcool, dar si de aciditatea gastrica.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: remedii pentru tulburarile digestive