Reguli esentiale pentru prepararea ceaiurilor

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 17, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ceai de plante

Ceaiurile din plante accelereaza metabolismul, purifica organismul si in plus, sint extrem de aromate si gustoase. 

Daca va treziti cu greu dimineata, ia noaptea nu puteti adormi, nu va grabiti sa beti cafea sau somnifere. Ceaiul din melisa si stevie va va energiza.
Unele ceaiuri din plante, in functie de temperatura actioneaza diferit. Astfel, bauturile racoritoare din frunze de coacaz negru sau de salvie potolesc setea, in timp ce acelasi ceai fierbinte va poate face sa transpirati in caz de raceala.

Pentru ca ceaiul din plante sa se imbogateasca la maximum cu vitamine, trebuie sa respectati niste reguli de preparare:
- Decocturile se prepara la baia de aburi.
- Plantele, ce nu au nevoie de prelucrare termica indelungata (10-15 min) trebuie infuzate in vase de ceramica, sticla sau emailate (in contact cu metalul, substantele folositoare se distrug).
- Radacinile si fructele maruntite (de exemplu, cele de maces) se recomanda a fi infuzate in termos timp de citeva ore.

Cind trebuie consumat ceaiul din plante?
- Dimineata se beau ceaiurile tonice (angelica, frunze de capsun, flori si frunze din trifoi, lemongrass, lavanda, leustean).
- Seara trebuie sa consumati ceaiurile calmante (sunatoare, ivan-ceai, frunze de zmeura, menta rece, musetel, melisa, frunze de visin etc.)
- Iarna sau primavara sint potrivite ceaiurile cu multivitamine ( frunze de zmeura, mure, coacaz negru, urzica, morcov, maces, catina, scorus etc.) .
- Vara (ceaiurile din plante sint preparate doar din plante proaspete, iar aceasta perioada trebuie folosita cu maxim efect pentru organism.

Cele mai bune retete de ceai de plante.
-De capsune
10 g de frunze de capsun, 2 g de sunatoare, 2 g de menta, 200 ml de apa. Vasul din ceramica se opareste uncrop, se pun frunzele, se toarna apa clocotita si se infuzeaza 7-10 minute.
- Ceai de merisoare
12 g de frunze uscate de merisor, 10-15 g zahar 200 ml de apa. Ceainicul din portelan se opareste, se pun frunzele de merisor, se toarna apa clocotita si se infuzeaza 10-15 minute, se adauga zahar dupa gust.
- De maces si miere
20 g de maces, 15 g de miere, 5 g de suc de lamiie, 200 g de apa. Fructele uscate de maces se maruntesc, se acopera cu apa clocotita, se fierb 10 minute intr-un vas emailat cu capac, se infuzeaza 10 minute. Infuzia se strecoara, se adauga miere, suc de lamiie.
-Ceai de scorus
30 g de fructe uscate de scorus, 5 g de fructe de zmeura, 2 f de frunze uscate de coacaz negru. Mixul se infuzeaza intr-un vas de portelan, 5-7 minute.
- Din maces si cimbru
10 g de maces, 5 g de frunze uscate de cimbru, 15 g de miere, 200 ml de apa. Macesul se marunteste se toarna apa clocotita si se fierbe 5 minute, se adauga frunze de cimbru. Se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se adauga miere.
- De vitamine
20 g de maces uscat, 10 g de scorus, 5 g frunze de sovarf, 200 ml de apa. Fructele de maces se maruntesc, se toarna deasupra cu apa clocotita si se fierb 5 minute, apoi de adauga frunze de sovarf si se infuzeaza 10 minute.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: reguli esentiale pentru prepararea ceaiurilor