Regula celor 5 secunde este adevarata. Iata cum argumenteaza cercetatorii

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 19, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru regula celor 5 secunde

O echipa de biologi condusi de profesorul de microbiologie Anthony Hilton de la Universitatea Aston din Marea Britanie a testat cat timp ii ia bacteriei Escherichia Coli sau Stafilococului auriu sa se transfere pe mancarea care a ajuns pe podea. S-au testat perioade de timp intre 3 si 30 de secunde. Echipa de cercetatori a aruncat pe jos paste, paine prajita, un biscuite si bomboane lipicioase. si suprafetele podelei au variat, de la parchet laminat sau gresie, pana la podele mochetate, noteaza „Headlines and Global News". 

„Exista riscuri in consumarea alimentelor scapate pe jos, riscuri care depind foarte mult de bacteriile prezente pe podea in momentul respectiv. Totusi, descoperirile noastre aduc anumite lamuriri acelora care au aplicat aceasta regula de cinci secunde timp de ani de zile, in ciuda parerii generale ca este doar un mit", spune prof. Hilton.

Regula de cinci secunde sugereaza ca un aliment scapat pe jos este sigur pentru consum daca este cules intr-un interval de cinci secunde dupa ce a cazut. Echipa de cercetatori a descoperit nu numai ca o recuperare rapida limiteaza numarul de bacterii de pe aliment, dar si cantitatea bacteriilor depinde de tipul de podea pe care a fost scapat alimentul.

„Am descoperit dovezi ca transferul de bacterii de afara in interior este limitat de covoare. Suprafetele acoperite de mochete sau covoare reprezinta cel mai mic risc de transfer bacterian pe alimentul scapat", continua profesorul in comunicatul de presa.

Bacteriile vor ajunge cu usurinta pe mancarea umeda, cum ar fi spaghetele sau bomboanele lipicioase, in special daca va fi scapata pe gresie sau parchet laminat si lasata acolo timp de mai mult de cinci secunde.

Cercetatorii au mai realizat si un sondaj printre studentii facultatii britanice. Aproape 90% din ei au spus ca ar manca alimentele scapate pe jos. „Studiul nostru a aratat ca foarte multi oameni nu vor ezita sa manance ceva scapat pe jos, iar femeile sunt chiar mai inclinate sa faca asta. insa multi urmeaza aceasta regula de cinci secunde, regula care, dupa cum a demonstrat studiul nostru, este mai mult decat un simplu mit", conchide Hilton.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: regula celor 5 secunde este adevarata. iata cum argumenteaza cercetatorii