Proprietatile terapeutice ale fulgilor si paielor de ovaz

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ovaz

Despre aceasta cereala se spune ca este cea mai hranitoare. S-a demonstrat ca fulgii si faina integrala de ovaz sunt produse dietetice si mijloace terapeutice in cele mai diferite probleme de sanatate: de la insomnii, dureri de cap si pana la anemii, guta, dislipidemii. 

Ovazul ne furnizeaza la fel de multe proteine ca si graul, 6%-9% grasimi si 60% carbohidrati, avand totodata si un continut bogat in vitaminele din grupul B, fier, seleniu, magneziu, calciu, fosfor, fibre alimentare. 

Principala proprietate a boabelor de ovaz este aceea de remineralizant, tonic al sistemului nervos central datorita vitaminelor si mineralelor. Din acest motiv, fulgii de ovaz sunt indicati in starile de stres, astenie, in insomnii sau dureri de cap. In aceste cazuri poate fi folosita si tinctura de ovaz din farmacii. Se ia cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, seara, inainte de culcare. Efectul sedativ este dovedit.

Eficient in stari anemice si astenice
Un remediu eficient este si maceratul la rece din faina integrala sau fulgi de ovaz. 100 g faina se pun in 500 ml apa, se lasa la macerat cateva ore, apoi se bea intreaga cantitate zilnic. Maceratul astfel pregatit este un bun remineralizant mai ales in cazul persoanelor astenice, anemice. Copiilor anemici le putem da fie fulgi de ovaz cu lapte, fie un desert pregatit din faina integrala de ovaz fiarta in apa si amestecata cu miere si fructe.

Fulgii de ovaz scad colesterolul
"De asemenea, fulgii de ovaz au efectul de a scadea nivelul de colesterol in sange, dar si nivelul de acid uric. De aceea, un mic dejun cu fulgi de ovaz le este recomandat si celor care sufera de dislipidemii sau guta", precizeaza dr. Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicina de familie, cu competenta in api-fitoterapie. 

Bun diuretic 
Decoctul dintr-o lingura cu boabe de ovaz la o cana cu apa este un bun diuretic si laxativ. Se beau trei-patru cani de decoct zilnic. 

Previne cancerul de colon
Consumati ca atare, fulgii de ovaz stimuleaza digestia, iar datorita fibrelor alimentare au un rol deosebit in prevenirea cancerelor, in special a celui de colon.

Ajuta in dieta de slabire
100 g fulgi de ovaz integrali aduc un aport de 375 de calorii. Fulgii dau senzatia de satietate rapid, fiind recomandati in dietele de slabit, dar si in regimul alimentar al diabeticilor, insa numai sub supraveghere medicala. 
pot bea de asemenea cate o jumatate de pahar cu infuzie de ovaz, de doua-trei ori pe zi, inainte de masa.

Calmeaza durerile reumatice
Ovazul poate fi folosit si extern. Pentru calmarea durerilor, persoanele cu reumatism, artroze pot face bai in care adauga decoct din paie de ovaz. 

Durerile care insotesc nevralgiile intercostale pot fi calmate cu cataplasme calde cu faina de ovaz. Cataplasmele se lasa sa actioneze doua ore.

Ovazul verde, un medicament veritabil
Proprietati terapeutice are si ovazul verde sub forma de suc sau extract (se gaseste in farmacii). Acesta contine complexul de B-uri si multe minerale. Sucul de ovaz da rezultate benefice in suprasolicitarea nervoasa, in tulburarile de ritm cardiac. De asemenea, reda pofta de mancare, actioneaza ca fortifiant general, fiind recomandat si in cancer.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: proprietatile terapeutice ale fulgilor si paielor de ovaz